Már 120 dolláros olajárra figyelmeztetnek az elemzők

olaj iraq arbil erbil hewler UNREST ISIS ISIL energy FUEL Conflicts MIDDLE EAST khabat supply OIL refineries SQUARE FORMAT
ARBIL, IRAQ - JUNE 17: Erbil Refinery in Khabat of Iraq, 40 km west of Erbil city, supply fuel since the attacks of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) cause a recent fuel shortage in Iraq, June 17, 2014. (Onur Coban - Anadolu Agency)
Vágólapra másolva!
Közel 7 százalékot gyengült ebben a hónapban a nyersolaj világpiaci ára, ami azonban inkább beszállási lehetőség lehet a vásárlóknak, mintsem a pánik jele. Ráadásul egyes elemzők arra számítanak, hogy az év végére az árfolyam átlépheti a 120 dolláros szintet is.
Vágólapra másolva!

A piac ma igencsak szűk, a kereslet és a kínálat pedig elég közel áll egymáshoz – mondta a MarketWatchnak Matt Badiali, a Banyan Hill vezető elemzője. A globális olajkereslet idén átlagosan 99,1 millió hordó lehet naponta, miközben a kínálat napi 98,8 millió hordón állt júniusban – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adataiból.

A teljes kép azonban az olajár erősödését vetíti előre, köszönhetően a kínálati zavaroknak Venezuelában, Líbiában, illetve annak, hogy az OPEC némi csalódást okozott azzal, hogy a várakozásokkal szemben nem nyitotta erőteljesebben meg a csapokat.

A szavak ereje

Az OPEC és szövetségesei (beleértve Oroszországot is) a múlt hónapban abban állapodtak meg, hogy enyhítik a kitermelési korlátozásokat, és napi egymillió hordóval fokozzák a kibocsátást. Ennek hátterében éppen az állt, hogy a szervezet igyekezne ellensúlyozni a kitermelési problémákat a kínálat fokozásával.

A döntés azonban nem eredményezte az olajár érdemi csökkenését, mi több, nem sokkal a megállapodást követően az amerikai WTI olaj emelkedni kezdett,

és június 29-én 74,15 dolláron állt, ami a legmagasabb szint volt 2014 novembere óta.

A kitermelés megemelése tehát nem volt elég ahhoz, hogy bezárja az elmúlt másfél évben keletkezett rést a kínálat és a kereslet között.

Akár 120 dollárig is felkúszhat a WTI árfolyama Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Ebben a hónapban azonban változást hozott, hogy némileg felfutott a líbiai kitermelés, aminek következtében az olaj ára meredek csökkenésnek indult. A Brent típusú olaj július 16-án már három hónapos mélyponton, 71,84 dolláron állt. Emellett az USA és Kína között fennálló kereskedelmi konfliktus is befolyásolja az olaj árát, mivel

a piac elkezdett aggódni amiatt, hogy a jövőben esni fog a kereslet.

Mindemellett Donald Trump személyesen is megszólalt a kérdésben, amikor a Twitteren lényegében felszólította Szaúd-Arábiát – mint az OPEC tulajdonképpeni vezetőjét – hogy termeljen többet, és ezzel csökkentse az olajárat.

Nincs megállás?

Bár az amerikai elnök szavai befolyásolhatják a piaci hangulatot, a legfontosabb tényező továbbra is a kereslet és a kínálat dinamikája maradhat – vélik az elemzők.

Az IEA előrejelzése szerint a globális kereslet napi 100,5 millió hordóra fog bővülni 2019-ben az idei 99,1 millió hordóról.

Ezzel együtt az OPEC legnagyobb kitermelőjének számító Szaúd-Arábia már csak igen kevés játékba hozható többletkapacitással bír. Az olajnagyhatalom nagyjából napi 10,6 millió hordóra lehet képes, szemben a jelenlegi 10,3 millióval – mondta Leigh Goehring, Goehring & Rozencwajg ügyvezető partnere.

A WTI olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: investing.com

A globális olajkészletek pedig csökkenhetnek az idei negyedik negyedév elején, mégpedig olyan szintekre, amelyek már három számjegyű olajárat idézhetnek elő – tette hozzá a szakember.

Goehring úgy véli, a Brent olaj ára ebben az évben el fogja érni a 100 dolláros hordónkénti árfolyamot. Ezt a véleményt pedig más elemzők is osztják, ráadásul vannak olyanok, akik szerint

a WTI olaj akár a 120 dolláros szintig is felkúszhat, ha az Egyesült Államok szankciókkal bekeményít Irán ellen.

A jelenlegi olajpiaci hangulat tehát arra utal, hogy sokan vannak, akik szerint a piac még kitart egy ideig, az árcsökkenések pedig kedvező vételi lehetőséget jelentenek.

Közép-európai idő szerint hétfő délelőtt a Brent 0,28 dolláros emelkedéssel 74,98 dolláron állt, míg az amerikai WTI több mint 1 százalékos pluszban, 69,45 dollár körül mozgott.