Most dől el az olajpiac jövője

Olaj
RIDGWAY, IL - JANUARY 21: An idled pump jack, once used to extract crude oil from the ground, sits above a well on the edge of a farmers field on January 21, 2015 near Ridgway, Illinois. With oil prices near a 5 1/2-year low, oil companies are beginning to slow drilling operations in the United States. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A következő órákban eldőlhet, merre indul majd az olajár a következő időszakban. Pénteken délután tartanak ugyanis sajtótájékoztatót az OPEC tagjai a bécsi ülésüket követően, majd szombaton az OPEC-en kívüli szövetségeseket is bevonják az egyeztetésbe. A piac arra számít, hogy a szervezet megemeli majd a kitermelését, azonban a nagy kérdés az, pontosan mennyivel. Nagy vita várható, a döntés pedig alapjaiban befolyásolhatja a világpiacot.
Vágólapra másolva!

Emelkedést mutatott péntek reggel és délelőtt az olaj árfolyama, ahogy a piacok izgatottan várják a pénteki OPEC találkozó eredményét. Az alapvető forgatókönyv szerint a Szaúd-Arábia vezette szervezet enyhíteni fog a 2017-ben bevezetett kitermelés-csökkentésen.

Közép-európai idő szerint péntek reggel tehát úgy tűnik, nagy valószínűséggel emelkedni fog az OPEC kitermelése, azonban a nagy kérdés az, mennyivel. A CNBC beszámolója szerint

a szaúdi energiaminiszter napi 1 millió hordós emelést javasolt a partnereknek.

Khalid al-Falih még csütörtökön közölte, a világpiac valószínűleg jelentős kínálati hiánnyal fog szembenézni 2018 második felében. Ez elsősorban az iráni és a venezuelai kitermelési zavarokkal indokolható.

Mindazonáltal egyes elemzők szerint néhány OPEC ország nem fogja tudni megvalósítani az ilyen ütemű emelést, vagyis sokkal valószínűbb, hogy a valódi döntés 500 és 800 ezer hordó közötti fokozásról szól majd.

Jóslatok a levegőben

Az olajár jövőbeni iránya azonban nem egyértelmű. Néhány héttel ezelőtt még az volt a kérdés, hogy mikor jön el újra a 100 dolláros árfolyam, majd a fekete arany lejtmenetbe kezdett. A Brent közép-európai idő szerint péntek délelőtt nem sokkal 74 dollár alatt forgott (1 százalék fölötti emelkedéssel), azonban a Goldman Sachs elemzői például továbbra is úgy számolnak, hogy

a következő hónapokban vissza fog térni a 80 dollár fölötti olaj.

Az amerikai nagybank prognózisa szerint bejöhet az 1 millió hordós emelés, azonban az iráni és venezuelai zavarok ezt kellően ellensúlyozni fogják, és az erős világpiaci kereslet mellett az olajár ismét emelkedésbe kapcsol majd.

Nagy kérdés, mekkora lesz az egyetértés az OPEC-en belül Forrás: AFP/Ryad Kramdi

Mindeközben éppen

Irán, Venezuela és Irak azok az országok, melyek várhatóan nem támogatják majd a jelenleg hatályban lévő OPEC megállapodás túlzott mértékű megváltoztatását

– melyben egyébként olyan külső partnerek is részt vesznek, mint Oroszország. Bár az iraki olajminiszter csütörtökön úgy nyilatkozott a CNBC-nek, hogy magabiztos azzal kapcsolatban, hogy lesz valamilyen megállapodás, az elemzők szerint Irakot igencsak aggaszthatják az olajár esetleges gyengülésével összefüggő félelmek, ha túl nagy lesz a kitermelés-fokozás.

Vita és hitelesség

A másik problémás pont Irán. Az ország olajminisztere még kedden jelezte, azzal kapcsolatban is vannak kétségei, hogy egyáltalán születik bármifajta megállapodás. Szerdán viszont már úgy nyilatkozott, „nagyon jó" érzései vannak az OPEC kitermelési szintjeivel kapcsolatban. Ráadásul Irán esetében a politikai szempontok is közrejátszanak, mivel Bijan Zanganeh olajminiszter Donald Trump amerikai elnököt kritizálta az Irán és Venezuela elleni szankciók miatt, melyek felfelé nyomják az olajárat.

Trump egyébként korábban nyíltan is kritizálta az OPEC-et, amiért szerinte ők a felelősek azért, hogy az olaj árfolyama több éves csúcsokat is megütött az elmúlt időszakban.

A helyzet tehát nem egyértelmű, és a piacok még a péntek délutáni sajtótájékoztató után sem biztos, hogy teljesen megnyugodhatnak. Szombaton ugyanis az OPEC és a szervezet tagjain kívüli szövetségesek is összeülnek, vagyis akár az is lehet, hogy az igazán izgalmas döntés ott születik majd meg.

A Brent olaj árfolyamának alakulása közép-európai idő szerint péntek délelőtt Forrás: investing.com

Mindazonáltal ami biztosnak látszik, hogy

az OPEC olyan üzenetet szeretne majd küldeni a világpiacnak, amely nem rombolja le a szervezet hitelességét, melyet az elmúlt két év során felépített

– mondta Michael Cohen, a Barclays energiapiaci igazgatója csütörtökön. A banknál egyébként úgy számolnak, hogy lesz megállapodás, és Venezuela kivételével az OPEC tagok napi 6-700 ezer hordós kitermelés-emelésről döntenek majd.