Még csak most lesz igazán érdekes a részvénypiac

tőzsde, kereskedés, részvény, kereskedő, New York, Dow Jones
A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén.
Vágólapra másolva!
Izgalmas időszak jöhet az amerikai részvénypiac életében, mivel úgy tűnik, a befektetők már beárazták a legerősebb kockázatokat az inflációtól a geopolitikai feszültségekig.
Vágólapra másolva!

Néhány hónappal ezelőtt még sokan féltek egy súlyosabb részvénypiaci korrekciótól, melyet az emelkedő infláció, egy kereskedelmi háború vagy más geopolitikai konfliktusok idézhetnek elő. Most azonban úgy tűnik, az elmúlt hetek relatíve gyenge teljesítménye az amerikai piacokon azt jelenti, a befektetők beárazták a legnagyobb kockázatokat – írja a MarketWatch elemzése.

Mindeközben az áprilisi munkaerő-piaci adatok erősek voltak, de nem „túl erősek",

az infláció enyhe emelkedése pedig még messze nem okoz pánikot.

Vagyis az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednek nem kell aggódnia, és a vártnál lendületesebben szigorítania. Ezzel együtt a 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozama sem lépte át tartósan a lélektani határnak számító 3 százalékos szintet.

Kiújuló lendület?

Noha az S&P 500 index a pénteki záráskor még mindig 5 százalékkal maradt el a januári csúcsától, az új emelkedési hullám és a csökkenő volatilitás megint felbátoríthatja a befektetőket. A mutató egyébként április eleje óta 3,3 százalékot, míg az év eleje óta 2 százalékot izmosodott.

A nagy technológiai cégek pedig továbbra is vezetik a mezőnyt, ennek eredményeként a Nasdaq 7 százalékos pluszban van 2018-ra.

A vásárlási kedv szempontjából azonban fontosabb lehet, hogy az S&P 500 mutató potenciális kilengéseit követő VIX index több mint 36 százalékot esett április eleje óta. Ez azt jelenti, hogy a befektetők úgy látják, sokkal nyugodtabb helyzetre kell felkészülni, mint azt korábban gondolták.

Érdekes időszak elé nézhet az amerikai részvénypiac Forrás: AFP/Spencer Platt

Ezzel együtt az első negyedéves gyorsjelentési szezon is a végéhez közeledik, és a vállalati eredmények elég szépek.

Az S&P 500 vállalatainak egy részvényre eső profitja várhatóan 25 százalékos növekedést mutat majd éves alapon, míg a bevételek 8 százalékkal bővülhettek.

Az egész idei évre vonatkozóan az elemzők 19 százalékos profitnövekedéssel számolnak.

Még nem vonultak el a felhők

Noha mindezek alapján akár további emelkedések is jöhetnek az amerikai piacon, két tényező mellett nem szabad elmenni, melyek beárnyékolhatják az optimista jövőképet. Az egyik, hogy

a mostani vállalati eredményeket igen jelentős részben megdobta egy egyszeri tétel, az amerikai adócsökkentés.

Másrészt, hogy a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak, és még nem múlt el a veszély, hogy ezek közül valamelyik súlyosan eszkalálódik.

Azonban egyelőre úgy tűnik, ameddig a cége számok erősek, az amerikai gazdaság pedig tovább erősödik, és ezzel nem hozza lépéskényszerbe a Fedet, addig a részvényárfolyamok is tovább mehetnek fölfelé.