Amerikai hullámvasútra ültek a globális piacok

Vidámpark, hullámvasút, Düsszeldorf
Fairgoers enjoy a ride on a rollercoaster at the annual funfair in Duesseldorf, western Germany, on July 18, 2013. The fair is one of the largest in the river Rhine region, drawing some 2 .5 Million visitors and takes place from August 14 to 21, 2013. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok jelenleg nemcsak a világ legnagyobb gazdasága, de a piaci zavarok fő forrása is. A globális volatilitás föltámadása ugyanis manapság az USA-ból származik. A devizapiactól a nyersanyagpiacokig mindenre hatással van az amerikai politika.
Vágólapra másolva!

Először fordul elő a 2008-as válság óta, hogy az Egyesült Államokból erednek a világpiaci kilengések. Manapság ugyanis már az látszik, hogy az amerikai részvénypiaci volatilitás felülmúlja az európait. Ez jórészt annak is köszönhető, hogy az USA 10 éves lejáratú állampapírjának hozama átlépett egy fontos lélektani határt, de a 2 éves lejáratú papír hozama is 2008 óta nem látott magasságban forog – írja a Bloomberg.

Hármas kockázat

Tovább fokozza a bizonytalanságot és a befektetői aggodalmakat Donald Trump politikája, amely azonban kettős. A tőzsdei cégek jelentős része egyrészt örül Trump adócsökkentésének, illetve a pénzügyi szabályozói környezet enyhítésnek, másrészt viszont a geopolitikai konfliktusok növelik a piaci feszültségeket.

Donald Trump előnyöket is kockázatokat is jelent a piacoknak Forrás: AFP/2015 Getty Images/Scott Olson

Mindazonáltal nem mindenkit lepett meg, hogy idén megfordult a helyzet, és az USA piaca február óta már nagyobb kilengéseket produkál az európai részvényeknél. A Barclays elemzői például hangsúlyozták, az Egyesült Államokban van egy olyan hármas jelenségegyüttes, amely megnöveli a volatilitást:

az emelkedő kamatok, egy kereskedelmi háború esélye, valamint a technológiai papírok területén tapasztalható eladási hullám.

Ezzel együtt nem szabad elfelejteni, hogy az amerikai események szinte mindig bírnak világpiaci hatással is, vagyis a hosszabb távú amerikai állampapírok hozamainak emelkedése nemzetközi szinten is nehézségeket okozhat, elsősorban a hitelköltségek emelkedésén keresztül.

A probléma tehát az, hogy

ha felfordulás alakulna ki az amerikai állampapírpiacon, az végül átgyűrűzne a világ más tájaira is.

Ráadásul egy olyan korszak van mögöttünk, amelyről az mondható el, hogy éppen a rendkívül nyomott volatilitás volt az anomália.

Felfordulásexport

Bár a világpiacok most elsősorban az amerikai kereskedelmi politikára figyelnek, az elemzők szerint egyfajta volatilitásexport is megfigyelhető, vagyis az amerikai piacok kiterjesztik a kilengéseket a világ más területeire is.

Mindez elsősorban a geopolitikai konfliktusokon keresztül megy végbe

– jelezte Mark McCormick, a Toronto-Dominition Bank észak-amerikai devizastratégája.

A konkrét területeket nézve, jól látszik, hogy az észak-amerikai kereskedelmi egyezménnyel (Nafta) kapcsolatos újratárgyalási nehézségek kilengéseket okoztak a kanadai és a mexikói fizetőeszköznél egyaránt. Majd áprilisban jöttek az oroszok ellen hozott újabb szankciók, melyek 2009 eleje óta nem látott széttartást eredményeztek az orosz rubel és a Brent típusú olaj árfolyama között.

A nyersanyagpiacoknak is odacsapott az USA-ból eredő volatilitás Forrás: DreamsTime

Trump elnök ezzel együtt komoly volatilitást idézett elő olyan nyersanyagok árfolyamaiban is, mint az alumínium vagy a nyersolaj. Előbbi esetében a vámpolitika majd az orosz szankciók okoztak felfordulást, míg utóbbinál az, hogy

az amerikai elnök szerint az OPEC „mesterségesen magas" árfolyamot generál

az olajpiacon a kitermelés-csökkentési stratégiájával.

Ez időszakosan meg is ütötte a fekete arany árfolyamát. Majd jöttek az Irán kapcsán kiújuló bizonytalanságok a nukleáris programról, melyek viszont geopolitikai kockázati prémiumot áraztak be az olajba, 75 dollár fölé tolva ezzel a Brent hordónkénti árfolyamát. Mindezek alapján kijelenthető jelenleg a piaci hullámvasútra az van írva: Made in the USA.