Ajándékozás miatt bukott milliárdokat az ékszercég

Indiai nő, haj, fejdísz
Low key portrait of beautiful young woman wearing gold headdress
Vágólapra másolva!
Az év elején még 3,6 milliárdot érő indiai PC Jeweller múlt héten elvesztette részvényei értékének több mint háromnegyedét, miután az egyik alapító, P. C. Gupta családtagjainak ajándékozta részvényei egy részét, ez pedig megijesztette a befektetőket.
Vágólapra másolva!

A cég részvényei azért váltottak lejtmenetbe, mert az egyik alapító családtagjainak ajándékozta részvényei egy részét.

A befektetők azért aggódnak, mert ezek a családtagok így bármikor eladhatják a most kapott papírokat a nyílt részvénypiacon

– foglalta össze Devansh Lakhani, a Lakhani Financial Services befektetési tanácsadó cég igazgatója a történteket.

Illusztráció Forrás: AFP/Cultura Creative/Steve Prezant

A cég részvényei 77 százalékot estek, és 878 millió dolláros összegnél álltak meg, ugyanakkor pénteken már 9,4 százalékot emelkedett a cég értéke.

Az aggodalmak alaptalanok, és a cégtulajdonos még mindig a részvények 58 százalékát tartja a kezében – fejtette ki a PC Jeweler pénzügyi igazgatója, Sanjeev Bhatia a befektetők kérdéseire válaszolva, majd hozzátette, hogy

a vállalat vezetésében nem mérték fel azt, hogy az ajándékozásnak esetleg ilyen negatív hatása lesz a részvény árfolyamára.

Ráadásul már korábban is voltak gondok a PC Jeweller működésében: tavaly a Vakrangee ellen – amely a cég egyik kiemelt részvényese – vizsgálatot indítottak a hatóságok. A pénzügyi igazgató megnyugtatta a többi befektetőt, hogy a Vakrangee már nem részvényese a PC Jewellernek.

Illusztráció Forrás: AFP/RIA Novosti/Pavel Lisitsyn

Az indiai ékszervállalatok mögött kemény év áll, az ágazat két vezető cége ellen is folyik vizsgálat, mert a feltételezések szerint mintegy 2 milliárd dollár értékben követhettek el csalást. Ráadásul a World Gold Council – a világ arany eladását vizsgáló, monitorozó vállalat – jelentése szerint idén az első három hónapban 12 százalékkal csökkent az arany iránti kereslet.