A Harry Potter írónőjének új alapítványa az árva gyerekeknek segít

award Horizontal
British author J. K. Rowling poses upon arrival at the BAFTA British Academy Film Awards at the Royal Albert Hall in London on February 12, 2017. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Vágólapra másolva!
A Lumos nevű jótékonysági szervezet olyan országokban tevékeny, mint Moldova vagy Ukrajna, hogy megreformálja az oktatást és a gyermekvédelmi rendszereket. A szervezet 2050-ig célul tűzte ki, hogy átalakítja a rosszul működő intézményeket a világban.
Vágólapra másolva!

JK Rowling angol írónő azután alapította a Lumost, hogy olvasott egy cikket arról, miként tartanak árvákat ketrecben tartottak egy állami intézményben. A szervezet elnevezése az írónő által megteremtett világból ismerős lehet, a Lumos varázslatot használták a varázslók és boszorkányok, hogy fényt vigyenek a sötétségbe.

JK Rowling, brit írónő Forrás: AFP/Justin Tallis

A Lumos egyik törekvése, hogy megmutassa az európai és amerikai embereknek, hogy mennyire körültekintően kell kiválasztani, ha más országokban lévő árvaházakat támogatnak.

Megkülönböztetni kívánja a "magas színvonalú bentlakásos gondozást" az olyan intézményektől, ahol a gyerekeket „önkényesen elválasztották szüleiktől", valamint elszeparáltak iskolatársaiktól és a közösségtől.

A jótékonysági szervezet továbbá figyelmeztet arra is, hogy számos árvaházban élő gyermek nem árva, hanem szegénység vagy diszkrimináció miatt választották el a szüleitől.

– mondta a BBC-nek Georgette Mulheir, a Lumos vezérigazgatója.

Legalább nyolcmillió gyermek él az árvaházakban és bentlakásos intézményekben, de több mint nyolcvan százalékuk valójában nem árva – állítja a szervezet.

JK Rowling Forrás: NurPhoto/Dennis Van Tine/Photoshot/NurPhoto/Dennis Van Tine

A Lumos egyik első sikere az volt, hogy Moldova oktatási rendszerének megreformálásával segítette, hogy a gyermekek kikerülhessenek az intézményekből. A Lumos most Ukrajnában dolgozik, hogy átalakítsa több mint 100 ezer intézményekben élő gyermek részvételével az oktatási- és a gyermekvédelmi rendszert.

Ez magában foglalja tanárok képzését, a tanterv adaptálását, valamint a meglévő szabályozás módosítását – például a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek vizsgáinak megváltoztatását.

A Lumos vezetője szerint a gyermekeket nem megfelelően kezelő intézmények nemcsak a kevésbé fejlett országokban vannak, ezek a helyek a világ leggazdagabb országaiban is léteznek, például Belgiumban vagy Franciaországban.

A jótékonysági szervezet új országokkal, köztük Kolumbiával kezdi meg hamarosan az együttműködést.