Nagy Attila szerint a gyártó Greenyard vállalat magyarországi készlete önmagában több ezer tonna volt. Ebből kaptak a nagy áruházláncok, amelyek már visszahívták a zöldségeket, de szállítottak külföldre is.
A Nébih munkatársa azt is elmondta, a fagyasztott zöldségeknél
nagyon fontos, hogy a hőkezelési útmutatót betartsák a fogyasztók.
Ha ezt megtették, akkor nincs ok az aggodalomra.
A lisztéria hasmenéssel, lázzal járó influenzaszerű tüneteket okoz általában a fertőzött termék elfogyasztása után egy vagy maximum tíz nappal. Ugyanakkor hosszabb lappangási idő is elfordul, s ilyenkor 70-80 napig nem okoz tüneteket - tette hozzá.
Nagy Attila ismertette, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta.
A fertőzés - amit a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozott - eredetének vizsgálata a gyártó Greenyard vállalat bajai üzeméhez vezetett vissza.
A szakember hangsúlyozta, hogy Magyarországon a szennyezett termékek megbetegedést nem okoztak.
A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség (MHKSZ) képviseletében Sebesta Péter elnök arra hívta fel figyelmet az Origónak, hogy az eset és az eddig megjelent beszámolók kapcsán az ágazatnak súlyos károkra kell felkészülniük.
A gyártóknak fontos, hogy a zöldség-gyümölcs fogyasztás növekedésében szezonon kívül a fagyasztott termékek megfelelő szerepet játszhassanak.
A hazai hűtő- és konzerviparnak például olyan terméke is van - a gyorsfagyasztott kukorica -, amely piacvezető Európában. A gyártott mennyiség 65-70 ezer tonna körül alakul évente, ennek 80-90 százalékát exportálják.
Sebesta Péter felhívja a figyelmet arra is - összhangban a Nébih közleményével -, hogy a gyártó cég teljesen az előírásoknak megfelelően járt el. Az üzemben, ahol a veszélyszintet elérő fertőzöttség kialakult, a gépsort átalakították, a fertőzés forrását fertőtlenítéssel megszüntették, a gyártás próbaüzem szinten megindult.
Az MHKSZ képviselője azt is kiemelte, hogy
az ágazat adalékanyag-mentesen állít elő feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, leginkább megfelelve ezáltal a mai modern társadalmak egészséges étkezést előtérbe helyező elvárásainak.
Sebesta Péter szerint fontos hangsúlyozni, hogy a lisztéria (több alfajjal) egy úgynevezett talaj baktérium, aminek rendkívül gyakori az előfordulása a természetben.
A fertőzést elkerülni nagyon egyszerű: 2-3 percig főzni kell a terméket felhasználás előtt, és akkor a baktériumok (sok más baktériumhoz hasonlóan) elpusztulnak."
A kicsomagolt gyorsfagyasztott zöldségek mindegyikén található elkészítési utasítás, aminek követése és betartása garantáltan megakadályozza a baktériumok elterjedését és a fertőzés kialakulását - húzta alá a gyártói szövetség elnöke.
Magyarországi eset feltehetően és többek között azért nem történt, mert a
magyar étkezési szokások egybe vágnak a minden terméken található elkészítési utasításokkal, és a magyar fogyasztók megfőzik a terméket.
Sebesta Péter kiemelte azt is, hogy a termékvisszahívás
preventív lépés, és messze nem azt jelenti, hogy a visszahívott termékek feltétlen fertőzöttek lennének.
A vizsgálatok egyelőre nem találtak minden termékben lisztéria baktériumot, így a visszahívás minden további egészségügyi kockázatot elkerülő, megelőző lépés volt.
Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy a szövetség tagvállalatai egyeztetve, közösen lépnek a veszély elhárítása és a további fertőzések megelőzése érdekében.