Jövőre már jöhet is a 100 dolláros olaj

olaj iraq arbil erbil hewler UNREST ISIS ISIL energy FUEL Conflicts MIDDLE EAST khabat supply OIL refineries SQUARE FORMAT
ARBIL, IRAQ - JUNE 17: Erbil Refinery in Khabat of Iraq, 40 km west of Erbil city, supply fuel since the attacks of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) cause a recent fuel shortage in Iraq, June 17, 2014. (Onur Coban - Anadolu Agency)
Vágólapra másolva!
Egyre többször merül fel manapság, hogy mennyire lehet reális az, hogy a nyersolaj hordónkénti ára újra elérje a 100 dolláros lélektani határt. Legújabban a Bank of America elemzői jelezték, már jövőre visszatérhet a 100 dolláros olaj.
Vágólapra másolva!

A bank elemzői csütörtöki jelentésükben közölték, a venezuelai olajtermelés összeomlása, illetve az exportban mutatkozó zavarok Iránban reálisan felnyomhatják a 100 dolláros szintig az olaj hordónkénti árfolyamát – írja a CNN.

A szakértők hangsúlyozták,

a globális benchmarknak számító Brent olajra alapvetően 90 dolláros célárfolyamot határoztak meg a jövő év második negyedévére vonatkozóan.

Mindazonáltal figyelmeztettek, amennyiben az Iránnal kapcsolatos nemzetközi konfliktus eszkalálódna, úgy fennáll a kockázata annak, hogy az olaj 100 dollárig emelkedjen, amire 2014 óta nem volt példa.

A banknál ezzel együtt úgy számolnak, hogy az amerikai WTI olaj átlagosan 6 dollárral fog elmaradni a Brenttől 2019-ben. Az erősödő kockázatok arra vezethetők vissza, hogy miután Donald Trump közölte, kivonul az Iránnal megkötött nukleáris alkuból, a Brent ára 77 dollár fölé emelkedett. Az olajár egyébként 8 százalékkal izmosodott az elmúlt hónapban, és 15 százalékkal az év eleje óta.

Piaci elmozdulás

Nem véletlenül aggódnak a befektetők amiatt, hogy

az esetleges új szankciók megüthetik az iráni olajkitermelést.

Miután korábban enyhítették a szankciókat, az ország kitermelése nagyjából napi 3,8 millió hordóra emelkedett, ami hozzávetőleg 1 millió hordóval haladja meg a 2016 elején produkált teljesítményt.

Még tovább emelkedhet az olajár a következő időszakban Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Az sem elhanyagolható, hogy az OPEC és szövetségesei (például Oroszország) továbbra is visszafogják a kitermelést, ami szintén fokozhatja a kínálat csökkenését az olajpiacon. Noha ez a megállapodás hivatalosan lejár 2018-ban, a felek már korábban is jelezték, hogy szeretnének hosszabb távú együttműködést kialakítani.

A teljes képhez tartozik, hogy az elemzők szerint a globális gazdasági növekedés továbbra is egészséges ütemben fog bővülni, növelve ezzel az olajkeresletet.

Az extra kereslet pedig kisöpörheti a többletkínálatot, amely korábban erősen lenyomta az olaj árát.

A Wall Street is akcióba lépett

Mindeközben pedig a Wall Street befektetői a részvénypiacon is lecsaptak az emelkedő olajárból adódó lehetőségekre, és elkezdték zsákolni az energiacégek papírjait.

A néhány éve még erősen megcsapott energiapapírok a múlt hónapban 12 százalékot emelkedtek, és ezzel az S&P 500 index élére kerültek.

Az idei évben pedig nagyjából 5 százalékot erősödtek az iparág részvényei, lenyomva ezzel a szélesebb piacot.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: investing.com

Az S&P mutató legjobban teljesítő vállalatai között szép számmal voltak energiacégek az elmúlt hónapban. Elsősorban az olaj- és gázfinomítók hasítottak, köztük olyan vállalatok, mint az Andeavor, a Marathon Oil, a Devon Energy vagy a Baker Hughs. Az ismertebb társaságok közül az Exxon ugyanebben az időszakban 7, míg a Chevron 11 százalékot izmosodott.