Ezeket imádják manapság az alapkezelők

wall street
(FILES) This file photo taken on February 16, 2017 shows the hand from a statue of George Washington, overlooking the New York Stock Exchange in New York. Wall Street stocks advanced early April 17, 2017 ahead of a heavy week of corporate earnings including major companies such as Bank of America, Netflix, General Electric and others. Companies in the S&P 500 are expected to report 9.2 percent growth in first-quarter earnings, according to FactSet. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
Újra nagy népszerűségnek örvendenek az amerikai részvények, amit az is bizonyít, hogy az alapkezelők 15 hónapja nem látott mértékben súlyozzák felül az USA papírjait. A masszív profitkilátások igencsak fellendítik a vásárlási kedvet.
Vágólapra másolva!

A megkérdezett alapkezelők 64 százaléka szerint az USA rendelkezik a legkedvezőbb profitkilátásokkal – derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss, 235 alapmenedzsert bevonó felméréséből. Ez 17 éve nem látott optimizmust jelent az amerikai papírokra nézve, szemben a többi régióra megfogalmazott nettó negatív kilátásokkal – írja a CNBC.

Ezzel párhuzamosan a nyersanyagok is egyre népszerűbbek. Az alapkezelők nyersanyagpiaci kitettségei ugyanis 8 éves csúcsot ütöttek meg, köszönhetően nagyrészt az olajár emelkedésének.

Az energiaszektorban a felülsúlyozás aránya 17 százalékos, ami 6 éves csúcs,

míg az általános nyersanyagpiaci felülsúlyozás nettó 7 százalékos, ami a legmagasabb arány 2012 áprilisa óta, amikor az olajár hordónkénti árfolyama még meghaladta a 100 dollárt.

Nem meglepő, hogy a válaszadók a nemzetközi kereskedelmi feszültségeket jelölték meg a legfontosabb piaci kockázatként erre az évre vonatkozóan. A második legnagyobb kockázat az, hogy egy nagy jegybank valamilyen hibás lépést követ el a monetáris politikája során, míg a harmadik helyre egy potenciális euró- vagy feltörekvő piaci adósságválság futott be, amely szélesebb körben felkavarhatja a piacokat.

Bankok helyett techpapírok

Az egyes részvényeket tekintve az alapkezelők rajonganak az amerikai technológiai sztárokért. A legnépszerűbbek az úgynevezett FAANG részvények, vagyis a Facebook, az Amazon, az Apple, a Netflix, valamint a Google mögött álló Alphabet.

Emellett azonban BAT névre keresztelt csoport is igen kapós. Ez három kínai technológiai óriást tömörít: Baidu, Alibaba, Tencent.

A kitartó érdeklődést mutatja, hogy a FAANG és a BAT már az ötödik hónapja produkálja a legforgalmasabb kereskedést. Ami azonban izgalmasabb, hogy a februári eladási hullám óta először fordult elő, hogy a technológiai cégek nagyobb arányú felülsúlyozásban részesültek a bankoknál.

Továbbra is iszonyú népszerűek a technológiai részvények Forrás: Nasdaq.com

Általánosságban elmondható a felmérés alapján, hogy

a globális befektetők a technológiai cégeket, a bankokat, valamint az energiaszektort részesítik előnyben,

és elkerülik az alapvető fogyasztási javakkal, a telekommunikációval, illetve a közművekkel kapcsolatos befektetéseket.

Mindemellett az látszik, hogy az amerikai részvénykitettségek nettó 1 százalékos felülsúlyozásra emelkedtek, ahogy a befektetők elkezdték kivonni a tőkét az eurózóna és a feltörekvő piacok részvényeiből. A készpénzállomány júniusban 4,8 százalékra csúszott vissza a májusi 4,9 százalékról – azonban még mindig jócskán meghaladja a 4,5 százalékos 10 éves átlagot.

Aggasztó adósságok

A korábban említett kockázatok mellett van egy olyan tényező is, amely az elmúlt időszakban elkezdte igencsak aggasztani a nemzetközi befektetőket. Ez pedig a vállalatok eladósodottsága.

Rekordnak számít ugyanis, hogy a válaszadók 42 százaléka szerint a cégek hitelállománya túlságosan magas.

A legutóbbi csúcs egyébként 2008-ban, a válság kitörésének évében volt, amikor 32 százalék nyilatkozott így. Ráadásul a múlt hónapban 8 éves csúcsra emelkedett azon befektetők száma, akik úgy látták, a vállalatoknak javítaniuk kellene a mérlegeiken.