Ki nem találná, mire megy el a legtöbb áram Szaúd-Arábiában

Otthon 10 érdekesség, amit eddig nem tudtál a légkondicionálókról! – Klímaszezon ON
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia próbál felzárkózni a világ gazdaságaihoz fejlettségben. Azonban az energiaigényét jelenleg teljes egészében fosszilis forrásból elégíti az arab állam, és mindössze egyetlen dolog viszi el az energiaszükséglet 70 százalékát: a hűtés.
Vágólapra másolva!

Az állandó meleg hőmérséklet miatt Szaúd-Arábiában állandóan dolgoznak a klímaberendezések.

Az ország villamos energiájának 70 százaléka hűtésre megy el

– állítja a King Abdulaziz Egyetem kutatói által közzétett elemzés.

A nyári hónapokban a hőmérséklet rendszeresen meghaladja a 38°C-t, aminek következtében az ország villamos energiája a duplájára növekszik a téli fogyasztáshoz képest.

Az ország villamosenergia-felhasználásának 70 százalékát a légkondicionáló berendezések vagy egyéb hűtési rendszerek üzemeltetése teszi ki.

A második legnagyobb energiafelhasználási terület az ivóvíz-előállítás, erre 20 százalékot használnak.

Az ivóvíz mintegy kétharmadát a tengervíz sótalanítással szerzik be. Az országban mintegy 30 sótalanító üzem működik, maga a folyamat pedig igen drága és energiaigényes. A jelentésből az is kitűnik, hogy az eljárás iránti igény évente 14 százalékkal emelkedik,

ezt pedig fenntarthatatlannak minősítették a kutatók.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Ugyanakkor nem a felhasználás a legnagyobb probléma az ország energiahasználatával kapcsolatban: Szaúd-Arábiában a villamos energiát száz százalékban fosszilis energiahordozókból nyerik ki, 59 százalék származik olajból és 41 százalék földgázból.

Az ország tervezi a megújuló energiaforrások nagyobb felhasználását a jövőben.