Moszkva az egész világnak bizonyítaná a sikerét

Moszkva Oroszország Vörös tér
People walk along Moscow's Red Square with St. Basil's Cathedral in the background, on Feb. 17. 2015
Vágólapra másolva!
Oroszország nagyban készül rá, hogy vendégül lássa az üzleti és gazdasági élet nemzetközi vezetőit az idei Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF). Ez pedig igen fontos esemény lesz az orosz vezetés számára, mivel el kellene hitetni a világgal, Oroszország elég erősen tartja magát a nagy viharban is.
Vágólapra másolva!

Bár a befektetők nagyban fognak figyelni arra, hogy mit mond majd a rendezvényen Vlagyimir Putyin orosz elnök, nem mellékesen olyan vendégek is megszólalnak majd elvileg, mint Emmanuel Macron francia elnök, Abe Shinzo japán miniszterelnöke, az orosz jegybankelnök vagy a Nemzetközi Valutaalap vezetője.

Noha Oroszország már jó ideje feszült viszonyban van a nyugati nagyhatalmakkal,

Moszkva most azt próbálná bebizonyítani, hogy az orosz gazdaság elég jól alkalmazkodott a szankciókhoz is

– írja a CNBC. Bár a 2014 óta fennálló büntetések és a nemzetközi izolációs politika megtépázták az orosz gazdaságot, a nagy összeomlás végül is elmaradt – jelezte Kirill Dmitriev, a Russia Direct Investment Fund elnöke.

Az optimista olvasat

Az inflációs ráta jelenleg rekord alacsonyan, 2,4 százalékon áll éves alapon, ami nagyrészt a határozott jegybanki politikának köszönhető. Az orosz központi bank inflációs célja egyébként 4 százalékos. Eközben a rubel árfolyama stabil,

a jegybank pedig kamatcsökkentési periódusban van, ahogy az alapkamat 7,25 százalékos

– tette hozzá a szakértő.

Moszkva a sikerét bizonygatná a világ felé Forrás: Kapuk Dodds / Getty

Bár 2015 és 2016 között az orosz gazdaság valóban bezuhant a szankcióktól és az olajár esésétől, a GDP 2017-ben már 1,5 százalékkal bővült. Ráadásul a vezetés abban reménykedik, hogy az idei labdarúgó világbajnokság további löketet ad majd a növekedésnek.

Mindazonáltal az orosz gazdaság kilátásai még így is elég bizonytalanok, különösen, hogy igen erős a függőség az exportorientált nyersanyagszektortól. A lendületesen emelkedő olajár azonban egyelőre segítséget jelent, főleg hogy

Oroszország hosszú távú együttműködést tervez az OPEC-kel.

Az olajár emelkedésének jelentőségét mutatja, hogy a drágulás az elmúlt időszakban 49 milliárd dollárnyi extra bevételt jelentett az orosz államnak

A pesszimista olvasat

Nem mindenki látja azonban ilyen optimistán az orosz helyzetet. Neil Shearing, a Capital Economics veeztő közgazdásza például úgy véli, rövid távon valóban érezhető a talpra állás, azonban a középtávú kilátások már jóval kockázatosabbak. Noha a márciusi újraválasztása előtt Putyin nagyobb gazdasági ösztönzéseket ígért be, egyes szakértők szerint igencsak kétséges, hogy ezek hosszabb távon is lendületet adnak-e az orosz gazdaságnak.

Az egyik nagy kérdés az olajfüggőség leépítésének lehetőge Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

A másik nem mellékes szempont, hogy vajon Oroszország képes lesz-e érdemi lépéséket tenni az olajfüggőség leépítése felé.

Sokan ugyanis éppen azzal kapcsolatban szkeptikusak, hogy Moszkva képes lesz-e érdemi reformokat végrehajtani, és eltávolodni a nyersanyagfüggőségtől.

Mindezt összevetve talán nem véletlen, hogy a Verisk Maplecroft oroszországi elemzője úgy számol, folytatódik a közepes ütemű növekedés az orosz gazdaságban. A következő három év során 1,5 és 3 százalék közti bővülés várható, de hosszú távon lehet, hogy csak 1,5-2 százalék lesz a növekedés. Ezzel pedig Oroszország a legrosszabbul teljesítő feltörekvő piacok között kapna helyet.