Elképesztő drágulást jósolnak a nyersanyagok terén

olaj Azerbajdzsán
An oil pump is pictured next to the Aquatic Centre in Baku on June 16, 2015. AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ / AFP / TOBIAS SCHWARZ
Vágólapra másolva!
A Goldman Sachs figyelmeztette a nyersanyagpiaci pesszimistákat, mivel az amerikai nagybank szerint még további erősödés várható az eszközosztályban. Ráadásul a nyersanyagok idén a legjobban teljesítő csoporttá léptek elő.
Vágólapra másolva!

A Goldman Sachs a napokban emelte meg a nyersanyagindexére vonatkozó várakozásait, amely olyan eszközöket követ, mint például az olaj vagy a réz. A bank elemzői most úgy számolnak, hogy a mutató (Goldman Sachs Commodity Index) 8 százalékos hozamot generál majd a következő 12 hónapban, szemben a korábbi 5 százalékos prognózissal – írja a CNBC.

A nyersanyagok ugyanis idén eddig egy évtizede nem látott emelkedést produkáltak, ezt pedig elsősorban az olajár izmosodása hajtja

– mondják a szakértők. Míg a nemzetközi benchmarknak számító Brent olaj árfolyama az elmúlt évben több mint 51, addig az amerikai WTI olaj közel 45 százalékot drágult.

Kitartó rali

Ráadásul ennek a ralinak még bőven van terepe a jövőben, mivel az olaj fundamentumai erőteljesen a drágulást támogatják. Az erős kereslet mellett ugyanis egyre jobban érezhetők a gyenge kínálat hatásai – hangsúlyozta Jeffrey Currie, a Goldman nyersanyagpiaci vezetője.

A Goldman Sachs további drágulásra számít a nyersanyagpiacokon Forrás: AFP/Chris Hondros

Mindazonáltal a bank figyelmeztetett, manapság egyre többen szkeptikusak a nyersanyagárak felfutásával kapcsolatban. Ezt bizonyítja az is, hogy az emelkedésre fogadó long pozíciók számra mérséklődött, mióta az olajár átlépte a 73 dolláros hordónkénti árfolyamot.

A banknál azonban úgy vélik,

ezek a félelmek nagyrészt megalapozatlanok, mivel a növekedési aggodalmak várhatóan csak időszakosak lesznek, és sokkal fontosabbnak bizonyul majd az erős kereslet.

A Brent egyébként csütörtökön rövid időre megütötte a 80 dolláros árfolyamot is, megközelítve ezzel a Goldman 82,50 dolláros célárfolyamát. A kínálati zavarokon kívül (például Venezuelában) az sem mellékes – teszik hozzá a banknál – hogy a fizikai piac általában kevésbé aggódik olyan tényezők miatt, mint a gazdasági növekedés vagy a kamatok emelkedése.

Fizikai kereslet

Vagyis azok, akik a nyersanyagok valódi, fizikai keresletét jelenítik meg, továbbra is vásárolnak, és

ezért nem csökken a kereslet olyan nyersanyagok iránt, mint a nyersolaj, a kukorica vagy a réz.

Következésképpen lehet, hogy a pénzügyi befektetők aggódnak, de a valódi, fizikai vásárlók sokkal kevésbé.

Ha pedig mindehhez hozzávesszük az OPEC és szövetségeseinek kitermeléscsökkentési projektjét, illetve az amerikai palaszektor pénznyelését, amely elvonja a tőkét a hagyományos olajipartól, akkor a Goldman szerint a feltételek többsége az olaj, és ezzel együtt a nyersanyagindex további emelkedésének ágyaz meg.