Még nem ért véget a bika nagy futása

tőzsde befektetés részvény trend bika medve bull bear
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem látható a bikapiac vége a globális részvények területén – mondják a Credit Suisse szakértői. Az infláció emelkedése ellen ugyanis jó fedezet lehet részvényeket vásárolni, és a banknál főleg a feltörekvő piaci, illetve az európai papírokra szavaznak.
Vágólapra másolva!

Sok befektetőt elbizonytalanított az év elején beütött részvénypiaci eladási hullám, azonban a Credit Suisse szakértői szerint ez még nem jelzi a bikapiac végét – írja a CNBC. A svájci bankóriás be is vásárolt részvényekből, és még mindig felülsúlyozza ezt az eszközosztályt – mondta Michael Strobaek, a bank vezető globális befektetési szakértője.

Hangsúlyozta, a bank

elsősorban az eurózóna és a feltörekvő piacok részvényeit részesíti előnyben.

Az egyes iparágak tekintetében pedig az energiaszektort, a pénzügyi vállalatokat, a technológiai cégeket, valamint a telekommunikációs iparágat preferálja a svájci pénzintézet.

Öreg a bika, de még fut

A legkevésbé kedvelt piacok most az Egyesült Államok és Kanada, illetve szektorálisan az esszenciális fogyasztói javakban (élelmiszer, dohány, alapvető háztartási cikkek stb.) utazó cégektől tartja távol magát a Credit Suisse. Ezzel együtt Strobaek jelezte, cége igen elégedett azzal, hogy újabb részvényeket adott hozzá a portfólióihoz, vagyis egyelőre a banknál optimisták az eszközosztállyal kapcsolatban.

Az Euro Stoxx 50 részvénypiaci mutató alakulása Forrás: investing.com

A szakértő szerint az elmúlt időszakban a részvénypiacot megütötték egyes geopolitikai tényezők, mint a brexit vagy Donald Trump 2016-os elnökké választása, de úgy véli,

ezek jó belépési lehetőségek voltak a befektetők számára.

Ez a kedvező környezet pedig még nem múlt el – tette hozzá.

Az idei év eladási hulláma elsősorban annak volt betudható, hogy a befektetők megijedtek a növekvő infláció hatásaitól, és ennek következtében gyorsan kisöpörték a 2018-ban addig megszerzett nyereséget. Mindazonáltal ez még nem jelenti azt, hogy a bikapiac a végéhez közeledik. Noha

az valóban érezhető, hogy a bika „öregszik", még mindig vannak olyan tényezők, melyek pozitív hatást gyakorolnak a részvényekre

– jelezte Andrew Garthwaite, a Credit Suisse globális részvénypiaci stratégája.

Profitok és fedezetek

Az sem mellékes, hogy a globális gazdasági növekedés széles körben érezhető, ami támogatóan hat a vállalati profitokra is. A szakértő ennek következtében 2018-ra 10 százalékos egy részvényre eső nyereségnövekedést vár az európai vállalatoktól, míg 17 százalékos bővülést az amerikai a cégektől.

A Credit Suisse még kitart a bikapiac mellett Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Szintén nem elhanyagolható, hogy a jegybanki politikák még mindig igen lazák, annak ellenére is, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed már rálépett a szigorítás útjára.

Egy olyan környezetben pedig, ahol az infláció emelkedik, a részvények kedvező fedezetet biztosíthatnak

– jelezte Garthwaite. Kiemelte, amíg az infláció nem éri el a 3 százalékot, addig a részvények az emelkedés ellen, míg a kötvények a csökkenéssel szemben nyújtanak fedezetet.