Élesedik a verseny a technológiai sztárok között

New York City - Helicopter tour HORIZONTAL
The Charging Bull (Wall Street Bull) near Wall Street in New York City, USA, 08 March 2014. Photo: FELIX HOERHAGER
Vágólapra másolva!
Bár az Apple részvénye hétfőn mindenkori csúcson zárt, mégsem az iPhone gyártójának részvénye a legkedveltebb befektetés a technológiai óriások között. Ráadásul a kockázatkerülő befektetők számára még csak nem is amerikai a legjobb technológiai vállalat.
Vágólapra másolva!

Globálisan is igaz, hogy lázban égnek a technológiai részvények. Nem véletlen tehát, hogy a befektetők igyekeznek felvenni a papírokat a portfólióikba. A január végén tapasztalt részvénypiaci felfordulás azonban kissé átrendezte a népszerűséget a technológiai részvények körében.

Egy friss kutatás összeállította a 10 legnépszerűbb, az Egyesült Államokban forgó, technológiai papír listáját a tőkeáramlások tekintetében. A vizsgálat egyik érdekessége, hogy két párhuzamos sorrendet állít föl. Egyrészt van egy 10-es lista a rövid távú, erősen kockázatvállaló befektetők számára, illetve egy másik 10-es lista a kockázatkerülő, nem spekulatív jellegű befektetésekben utazók számára.

Versenyek és eredmények

A kockázatvállaló befektetők 10-es listája az alábbi módon alakult: Netflix, Amazon, Facebook, Google, Apple, Alibaba, AMD, Tesla, NVDIA, Microsoft. Ezzel párhuzamosan

a kockázatkerülő befektetők top 10-es népszerűségi listája így áll össze:

Alibaba, Facebook, Google, Apple, Amazon, Netflix, Microsoft, NVDIA, Tesla, AMD.

A Netflix az egyék legnépszerűbb technológiai papír Forrás: 123rf.com

A spekulatív befektetéseket kedvelők számára tehát a Netflix, míg a kockázatkerülők számára a kínai Alibaba a legnépszerűbb befektetés a tőkeáramlások alapján.

A párhuzamos listák jelentősége abban áll, hogy önmagában elég nehéz kijelölni egy részvény népszerűségét, hiszen az jelentős részben attól függ, milyen céljai vannak egy befektetőnek.

Értelemszerűen másként tekint egy papír (és a mögötte álló vállalat) teljesítményére egy rövid távban gondolkodó spekuláns, mint egy hosszú távon érdekelt, növekedésorientált befektető – derül ki a MarketWatch elemzéséből.

Történelmi teljesítmény

Mindeközben az Apple hétfőn mindenkori csúcson zárt, és történelmi tettet hajtott végre, mivel a kereskedési nap folyamán

először fordult elő, hogy elérje a 925 milliárd dolláros piaci kapitalizációt

– írja a CNBC.

Az iPhone gyártójának papírja 181,72 dolláron (kevesebb mint 1 százalékos emelkedéssel) fejezte be a kereskedést, azonban napon belül elérte a 182 dollárt is az árfolyam. Ezzel a társaság piaci értéke kis időre megütötte a 925,4 milliárd dollárt, majd 922 milliárdon zárta a napot.

Az Apple részvényének teljesítménye Forrás: investing.com

Ezzel az Apple piaci értéke

több mint 100 milliárd dollárral haladja meg a második helyezettnek számító Alphabetet

(a Google anyacége), és több mint 150 milliárd dollárral előzi az Amazont.