Több tűzifa- és fűrészáru-kereskedésben problémát talált a Nébih

fafűtés, szén-monoxid-mérgezés, Puskely József daraboláshoz tűzifarönköket darabol a galgagutai fatelepen
Tűzifarönköket darabolnak egy galgagutai fatelepen (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Két tűzifa- és egy fűrészáru-kereskedés működését függesztette fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mivel a telephelyeken nem volt nyomon követhető a vásárolt és értékesített, valamint tárolt faanyagok eredete, forgalmazása, írja közleményében a hivatal.
Vágólapra másolva!

A fatermékek szigorú nyomon követését uniós és hazai jogszabályok írják elő annak érdekében, hogy a faanyag kereskedelmi láncból ki lehessen zárni az illegális eredetű faanyagot.

A faanyag-kereskedők ellenőrzését a telephelyi nyilvántartások alapján lehet átfogóan elvégezni, ennek révén ugyanis a kereskedők tevékenységét teljes egészében tudja vizsgálni a hatóság. A Nébih már 2017 májusában közzétett egy részletes útmutatót a faanyag kereskedők részére, ami alapján minden érintett el tudja készíteni a jogszerű működését igazoló telephelyi nyilvántartását.

A hivatal erdészeti szakemberei az elmúlt hónapokban országos átfogó ellenőrzést tartottak több megyében, 29 faanyag-kereskedő telephelyén a forgalmazott faanyagok nyomon követhetőségének vizsgálatára.

Ennek során több olyan szereplőt is vizsgáltak, akik illetve amelyek, semmiféle nyilvántartást nem vezettek, holott az erre vonatkozó szabályokkal tisztában voltak. Megfelelő tájékozottságukat bizonyította, hogy egyéb kötelezettségeiket részben teljesítették.

Illusztráció Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A legsúlyosabb hiányosságok esetén az eljárás idejére vagy az előírt feltételek teljesítéséig a telephely működésének azonnali felfüggesztése elkerülhetetlen.

Az átfogó ellenőrzés során is több esetben kellett e szankcióval élniük a szakembereknek.

A felfüggesztést a hiányosságok teljes körű megszüntetése után lehet feloldani, az érintett kereskedők tevékenységét azonban a későbbiekben fokozottan ellenőrzi a hatóság.

A tűzifa-hirdetések ellenőrzését és a jogszerűtlen hirdetések eltávolítását, illetve ezek adatainak közzétételét is tovább folytatja a Nébih - jelzi a hivatal.