Csak egy út áll a kőolaj előtt, az pedig lefelé visz

Kaombo, olajprojekt Angola vizein
A view of the Kaombo Norte, a Floating Production Storage and Offloading vessel (FPSO), a project operated by Total, the French multinational oil company, on November 8, 2018, about 250km off the coast of Angola in the Atlantic Ocean. - A column of flame emanates from the bow of the boat, illuminating the jet-black ocean for miles around. For three months now the Kaombo Norte has been anchored off the northern coast of Angola and has recently begun to pump up crude oil secreted in the depths below. The arrival of the platform ship which belongs to French oil giant Total has been a timely lifeline for the Angolan government. (Photo by Rodger BOSCH / AFP)
Vágólapra másolva!
Az olaj árfolyama várhatóan a következő hetekben is tovább fog esni, ahogy a részvénypiaci szakadások összekapcsolódnak azokkal a félelmekkel, melyek szerint ez a piaci hangulat az olajat is még jobban el fogja kaszálni.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi energiapiaci eladási hullám mögött az állt, hogy a jelentések szerint a készletek földuzzadtak, az amerikai és az orosz kitermelés pedig rekordokat döntöget. Ehhez jöttek még a világgazdasági növekedés 2019-es lassulásával összefüggő félelmek, melyek további negatív nyomást helyeztek az olajra – írja a CNBC.

Felpörgő lejtmenet

Éppen ezért az olaj előtt jelenleg egyetlen út áll, és ez lefelé vezet – mondta Varga Tamás, a PVM Oil Associates vezető elemzője. Noha jövőre számos bizonytalan tényező áll fönn, a most rendelkezésre álló információk szerint elmondható, hogy komoly akadályok állnak egy esetleges rali előtt – tette hozzá az elemző.

Még nincs vége az olajár zuhanásának Forrás: DreamsTime

Idén egy rövid időre stabilizálódott az energiapiac, azonban ez a helyzet októberben megváltozott – jelezték hétfőn a UBS elemzői. A bizonytalanság és a volatilitás ismét erőre kapott, majd novemberben példátlan lejtmenet állt elő. Az amerikai WTI olaj ugyanis 12 kereskedési napon mutatott gyengülést, miközben

a nemzetközi benchmarknak számító Brent olaj hordónkénti árfolyama több mint 20 dollárt esett

a megelőző, 86 dolláros csúcsáról.

Az OPEC sem nyugtatta meg a piacot

Mindeközben az elemzők és a piaci szereplők szorosan követték az OPEC decemberi találkozóját, mivel sokan azt remélték, a szervezet képes lesz csillapítani a feszültségeket, és érdemi választ ad a 2019-re várt túlkínálatra. A megállapodás az OPEC és szövetségesei között azonban egyelőre még nem érte el a kívánt hatást.

A felek arra jutottak, hogy 2019 első hat hónapjában napi 1,2 millió hordóval csökkentik a kínálatot.

Ez úgy jön ki, hogy a 15 OPEC tagállam 800 ezres csökkentést vállalat, amihez hozzájön az Oroszország által elfogadott 400 ezer hordós visszafogás.

Egyelőre még nem érezhetők az OPEC-döntés hatásai Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Mindazonáltal a kínálatcsökkentés hatásai januárig még nem mutatkoznak, ráadásul Oroszország már most jelezte, csupán fokozatosan hajlandó végrehajtani a kitermelés csökkentését.

A következő időszakban bármikor elképzelhető némi emelkedés, ahogy a befektetők lezárnak egyes short pozíciókat, azonban Varga szerint

hosszabb távú megkönnyebbülésre nem lehet számítani az olajpiacon.

Ez azt jelenti, hogy az előttünk álló időszakban várhatóan továbbra is partvonalon állnak majd az olajpiaci optimisták.