A káoszban is lehet keresni a részvénypiacon

kína tőzsde részvény
A board shows the stock movements inside the Shanghai Stock Exchange in the Lujiazui Financial district of Shanghai on September 22, 2015. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Miközben az amerikai részvénypiacot folyamatosan ütik a befektetők, felmerül a kérdés, a homokzsákok építése mellett vannak-e még olyan területek, ahol kedvező lehetőségek kínálkoznak. Több nagybank elemzője is úgy gondolja, Ázsiában érdemes keresgélni.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai részvénypiacot is elérték idén a csapások, és a legtöbb helyen negatív tartományban fog zárulni az év. Mindazonáltal a JPMorgan Asset Management elemzői szerint érdemes figyelni a térségre.

A kínai piacok például idén a legnagyobb vesztesek között vannak,

és a Shenzhen composite index nagyjából 30 százalékot zuhant 2018-ban, míg a Shanghai composite több mint 20 százalékot esett. A hongkongi Hang Seng Index eközben közel 15 százalékot gyengült – írja a CNBC.

A negatív hullám azonban más ázsiai piacokat is elért. A japán Nikkei 225 több mint 10 százalékot, a dél-koreai Kospi pedig közel 17 százalékot esett. Az látszik tehát, hogy a helyzet igen kedvezőtlen, de a bank elemzői mégis kitartanak a pozitív ázsiai kilátások mellett, és szerintük most érdemes elkezdeni építeni a stratégiai pozíciókat.

Jönnek a fordulatok

Noha számos befektető aggódik a világgazdasági növekedés lassulása, illetve a növekvő volatilitás miatt, a JPMorgan szerint érdemes lehet lecsapni az ázsiai lehetőségekre.

Az idei év ázsiai esései mögött jelentős részben az erős amerikai dollár állt.

A zöldhasú izmosodása ugyanis egyszerűen azt eredményezte, hogy a befektetők a magasabb hozamok reményében az USA-ban fektettek be – amely ráadásul erős gazdasági növekedést is produkált.

A dollár ereje döntő lehet a következő évben Forrás: AFP/Adek Berry

Számos tényező utal azonban arra, hogy ez a folyamat megfordulhat, vagyis a dollár gyengülésnek indulhat. Az egyik ok, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a várakozások szerint valamikor a jövő évben szüneteltetni fogja a kamatemelését, ami visszafoghatja a dollárt. A másik az amerikai fiskális és folyó fizetési mérleg hiány, amely ugyancsak negatív nyomást jelent. Ha pedig azt is figyelembe vesszük, hogy az USA és Kína közti kereskedelmi konfliktust nagyrészt már beárazták a piacok, akkor valóban lehet arra számítani, hogy az ázsiai árfolyamok elkezdenek stabilizálódni.

A bank elemzői emellett azt is hangsúlyozzák, hogy

a kedvezőtlen befektetői hangulat mellett a vállalati eredmények kitartóan jó formában vannak.

Mi több, a jelenlegi részvénypiaci értékeltségek lementek a hosszú távú átlag alá, vagyis elkezdtek kedvező vételi lehetőséget produkálni. Mivel tehát a bank szerint jövőre is erősek lesznek a fundamentumok, így az ázsiai papíroknak az ideinél sokkal szebb évük lehet 2019-ben.

Változó értékelések

Mindeközben hasonló véleményt fogalmazott meg a Morgan Stanley is. A másik amerikai nagybank szerint ugyanis a kínai élénkítő monetáris politika végső soron felpörgetheti a gazdasági növekedést, és a ciklus alakulása az ázsiai piacoknak kedvezhet.

Éppen ezért a banknál alulsúlyozásról felülsúlyozásra módosították a 2019-es kilátásokat a feltörekvő piacokon, míg az amerikai részvényeket leminősítették alulsúlyozott kategóriába.

Ezzel együtt a Morgan Stanley a nagy feltörekvő piacokban rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelmet. A bank szerint az olyan országok, mint Kína, India, Indonézia és Brazília igen szépen teljesíthetnek a jövő év második felében.