Jövőre is hallhatjuk még a medve üvöltését

jegesmedve Északi-sark
Vágólapra másolva!
Az idei év több komoly felfordulást is hozott a nemzetközi piacokon. Elon Musk Twitter-üzenetei a padlóra küldték a Teslát, a bitcoin a csúcsra tört, majd összeomlott, a korábban rekordokat döntő olajár pedig szintén beszakadt. Ráadásul ősszel beütött a részvénypiacok mélyrepülése is, és vannak olyan Wall Street-i stratégák, akik szerint a következő év ennél csak még izgalmasabb lesz.
Vágólapra másolva!

Aminek jelenleg tanúi vagyunk, az egy gördülő medvepiac. Vagyis nem arról van szó, hogy a medve egyszerre kitombolja magát, majd visszavonul a barlangjába, sokkal inkább egy elhúzódó negatív hullámot tapasztalhatunk – mondja Mike Wilson, a Morgan Stanley részvénypiaci stratégája.

Vagyis bár a medve idei csapásainak 90 százalékán már túl vagyunk, az egész gördülő medvepiacnak még csak a felénél tartunk – idézi a MarketWatch a szakértőt.

A medvepiac utolsó szakasza ugyanis várhatóan csak jövőre érkezik meg,

azonban Wilson úgy látja, a következő időszak csapásai már sokkal kevésbé lesznek súlyosak az idei évhez képest.

Ballag a medve

Mindeközben az S&P 500 és a Dow Jones amerikai részvényindexek jó úton haladnak ahhoz, hogy negatív tartományban fejezzék be a novemberi hónapot, köszönhetően annak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelései folyamatosan szűkítik a piaci likviditást, ráadásul az USA és Kína közti kereskedelmi háború is komoly kivonulást eredményezett a részvénypiacokról.

A stratéga ennek értelmében 2750 pontos célárfolyamot határozott meg 2019-re az S&P 500 index számára,

de hangsúlyozta, a mutató az év jelentős részében beragad majd a 2650 és a 2800 pontos tartományba. A jövő év tehát valószínűleg egy ciklikus konszolidációt hoz majd a részvénypiacon, ami további kilengéseket eredményezhet az árfolyamokban – tette hozzá az elemző.

Az S&P 500 index idei alakulása Forrás: Investing.com

Wilson kiemelte, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint az index akár 2400 pontig is lemehet, míg a leginkább optimista verzióban elképzelhető a 3000 pontig felívelő rali is. Ennek ellenére a stratéga úgy számol, a jövő év nagyjából hasonló lesz az ideihez, azonban a piaci mozgásokat hajtó tényezők megváltozhatnak.

Ha idén elsősorban a csökkenő értékeltségekre figyeltek a befektetők az erős vállalati profitnövekedésekkel szemben, akkor

jövőre várhatóan egy sokkal kiábrándítóbb növekedési ütem, illetve a nyomott értékeltségek határozzák majd meg a hangulatot.

Ehhez jön még a gazdasági lassulás, valamint az egyre fokozódó inflációs nyomás is – tette hozzá.

Recesszió a cégeknél?

Ennek eredményeként a Morgan Stanleynél úgy vélik,

több mint 50 százalékos esély van arra, hogy szerény profitrecessziót tapasztalhatunk majd jövőre

– ez azt jelenti, hogy két negyedéven keresztül csökken az S&P 500 vállalatainak éves alapú egy részvényre eső nyeresége.

Még érdemes lesz figyelni a medvére a részvénypiacon Forrás: Pixabay.com

Mindazonáltal a kiábrándító céges eredményeket a Fed ellensúlyozhatja, amennyiben a várakozások szerint a jegybank az év közepéig visszafogja a kamatemelési lendületét. Ezt erősítik meg a központi bank alelnökének a szavai is. Richard Clarida kedden hangsúlyozta, a központi bank folytatja a fokozatos kamatemelését, azonban továbbra is rugalmas marad, mivel a jegybanki politikának nincs előre meghatározott, kőbe vésett iránya.

Ennek fényében

Wilson azt tanácsolja a befektetőknek, hogy maradjanak a relatíve alulértékelt, ám erős fundamentumokkal rendelkező részvényeknél.

Ezzel együtt a stratéga felülsúlyozásra minősítette föl az alapvető fogyasztói javak iparágát, és megjegyezte, csapata szerényen, de preferálja a magas kapitalizációjú papírokat az alacsonyakkal szemben.