Megnövelték a népszerű GINOP kereteket

A csoportok innovációra való képessége négy, egyszerű tényezőre vezethető vissza (képünk illusztráció)
Vágólapra másolva!
Október utolsó napjával változott számos népszerű GINOP pályázat keretösszege. Az átcsoportosítások mögött továbbra is a kihasználatlan pályázati kiírások állnak, azaz alacsony pályázói érdeklődés esetén a népszerű kiírások megkapják a többletösszeget. – hívta fel a figyelmet a Via Credit pályázati tanácsadó cég.
Vágólapra másolva!

Ahol csökkent a keretösszeg

Tovább csökkentették az élelmiszeripari középvállalkozásokat támogató kiírást, ezáltal közel 8 milliárd forinttal csökkent 31 milliárdra az elérhető támogatási összeg. Csökkent a beszállítói programokat támogató kiírás és a GINOP-1.2.3 KKV-kat támogató beruházási kombinált kiírás is 3,6, illetve 4 milliárd forinttal.

Szintén tovább csökkent a vállalatirányítási rendszerek bevezetését támogató pályázat összege 5 milliárd forinttal (GINOP-3.2.2), noha erre a kiírásra eddig 1400-an jelentkeztek. A Via Credit szerint jelentős növekedés már nem várható a jelentkezők számában, így a forrásátcsoportosítás várhatóan folyamatos lesz ennél a kiírásnál. Az 1400 jelentkezőből egyébként csak 500-an kaptak támogatói döntést eddig. A keretelvonás nem érinti a bírálat alatt lévő kérelmeket, bőven jut még számukra is a forrásból.

5,5 milliárddal csökkent a vállalati képző központok kialakítását célzó pályázat keretösszege is, ahol eddig összesen hárman jelentkeztek.

Megnövelték többek közt a GINOP-2.2.1 kiírás keretösszegét, így jöhetnek a további innovációk Forrás: Origo

Megnövelt összegű pályázatok

A fenti pályázatokból felszabadult pénzek egy részét a 0 százalékos hitelt igénylő kkv-k pályázhatják meg, a hitelprogram ugyanis a nagy érdeklődés miatt tovább növekedett.

A keretösszeg 60 milliárd forintról közel 80 milliárd forintra nőtt, amiből várhatóan újabb ezer kkv pályázhat sikeresen.

Szintén nőtt a GINOP-1.2.1-es, a kkv-k termelési kapacitásainak bővítését célzó keretösszeg, 9 milliárd forinttal 129 milliárdra. Ezzel várhatóan már minden 2017 év elején jelentkező és a kiírás feltételeinek megfelelt pályázó pénzhez jut.

7,9 milliárdot kapott még az IPAR 4.0 mintaalkalmazások kiírás és a kiemelt növekedéssel rendelkező kkv-kat támogató kiírás is.

Az innovációs pályázatok közül a GINOP-2.2.1 Versenyképességi és kiválósági együttműködések kiírás keretösszege nőtt 6 milliárd forinttal, amire november 12-ig lehet jelentkezni

mindazoknak, akik rendelkeznek a felhíváshoz kapcsolódóan kiállított kutatási, fejlesztési és innovációs szakpolitikai támogató véleményével.