Meddig emelkedhet a Magyar Telekom?

tőzsde bróker emelkedés befektetés részvény
Vágólapra másolva!
Hosszú idő után ismét felforrósodott az elmúlt hetekben a már-már alvórészvénynek számító Magyar Telekom piaca. A múlt héten a felvásárlási pletykák fűtötték a ralit, majd a napokban ismét erősödésnek indult az árfolyam.
Vágólapra másolva!

A távközlési cég árfolyama így a 450 forintos szint közelébe emelkedett. Ha tovább halad felfelé az árfolyam, ennek első körben a 460 forint körüli tartomány jelenthet megállót. Aki venni szeretne a részvényből, annak a 430 forint körüli szint jelenthet jó beszállót, miután ott húzódik a májusi rés alja. Emellett a múltban több alkalommal is támaszként, illetve ellenállásként szolgált ez a zóna.

Megtört a negatív árfolyamtrend

Holecz Noémi, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője több olyan tényezőt is megjelölt, amelyek az elmúlt hetek ármozgásainak hátterében állhatnak.

A Magyar Telekom november 12-e óta tartó árfolyam-emelkedése megtörte az egész évben tartó negatív árfolyamtrendet.


Bizonyos felvásárlásról szóló pletykák jelentek meg befektetői körökben, a múlt hét második felében. Ez biztosan jelentős felhajtóerőt jelentett a részvénynek.

Segítheti a Telekom árfolyamát, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) újra vizsgálja a Digi és az Invitel összeolvadását hibás adatszolgáltatás miatt, ami késlelteti a Digi mobilpiaci belépését, és ezzel a szorosabb versenyt a magyar előfizetőkért.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Harmadrészt a tőkekivonások a régió tőzsdéiről mostanság kissé alábbhagytak, ahogy a forint utóbbi időben látott erősödése is mutatja. A külföldi befektetők azt látják, hogy a régió gazdaságai jól teljesítenek, a külső finanszírozási pozíció sehol sem kritikus.

A BUX nyár vége óta tartó pozitív trendben van, sőt ebben a tekintetben túlteljesítette a régiót is.

Ilyen körülmények között a Telekom részvénye, mint biztonságosabb osztalékpapír lehet érdekes befektetési célpont.

Gyengébb harmadik negyedév

Az Equilor vezető elemzője szerint a Telekom nemrégiben publikált harmadik negyedéves jelentése azt mutatta, hogy

noha a cég hatékonyan működik és a költségeit régóta kontroll alatt tartja, termékmixének eltolódása az alacsonyabb fedezettartalmú termékek felé azonban lassan erodálja a profitrátát.

A RI/IT bevételeknek és a készülék-értékesítéseknek alacsony a fedezettartalma, miközben ezek a termékek jelentős mértékben hozzájárultak az éves szinten 5 százalékot emelkedő bevételnek.

Ennek megfelelően EBITDA szinten 6 százalékos csökkenést láttunk éves összehasonlításban, adózott eredmény szintjén pedig már kétszámjegyű esést.

Ugyanakkor a gyengébb harmadik negyedév nem párosult az éves előrejelzés módosításával, ami mindenképp pozitív hír.

Forrás: 123rf.com

A Telekom osztalékhozama jelenleg 5,5 százalék körüli, és ha az árfolyam éves szinten tartani tudja magát, akkor már az államkötvényeknél magasabb hozamot biztosít.

A hazai telekomcég tartalékol a jövő évi frekvencia-vásárlásokra és hálózatának korszerűsítése is folyamatos beruházást igényel, így magasabb osztalék egyelőre nem várható a vállalattól.

A két új egyetemes szolgáltató, a Digi és a Vodafone-Liberty, piacra lépése középtávon tovább erősíti a versenyt, és ezzel tovább ronthatja a Telekom profitabilitását. Igaz, a GVH újólagos vizsgálata a Digi és az Invitel fúziójával kapcsolatban késlelteti a Digi egyetemes szolgáltatóként való piacra lépését hazánkban.