Előbb-utóbb lebuknak az adócsalók a NAV egyre kifinomultabb módszerei miatt

1. Magyar Nagydíj, parkoló
1. Magyar Nagydíj, parkoló
Vágólapra másolva!
Legutóbb a használt autók áfájával trükköző, illetve az útdíjjal manipuláló vállalkozásokat leplezett le az adóhivatal. Ugyanígy előbb vagy utóbb, de rátalálnak az adócsaló bűnszervezetekre a hatóság nyomozói, mivel a felderítő módszerei egyre hatékonyabbak és kifinomultabbak. Minderről Zámbó Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi főigazgató-helyettese nyilatkozott egy hazai online lapnak.
Vágólapra másolva!

A megyei adóigazgatóságok gyakran jutnak olyan információkhoz, amelyet ha kivizsgálnak, akkor a szálak bizony szervezett bűnözői csoportokhoz vezetnek el, amely szálakon megtalálják azokat, akik károkat okoznak a költségvetésnek és a magyar államnak. Míg 2016-ban 13, addig az idén 5 áfa-csaló szervezetet azonosítottak, melyekből

közel 3 év alatt csaknem 20 milliárd forintnyi bűncselekmény okozóit iktatták ki.

A bűnszervezetek a 27 százalékos áfa megfizetését cégláncolatok, külföldi cégek közbeiktatásával akarták kikerülni.

Két bűncselekményben összesen körülbelül kétezer gépjármű érintett, az autók egy része Belgiumból, Horvátországból, többségük pedig Németországból érkezett, jellemzően, BMW, Ford, Volkswagen, Audi és Mercedes.

A házkutatások után 200 millió forintnyi vagyontárgyat zároltak, két ember őrizetben van, hármat gyanúsítottként hallgattak ki. Az elkövetőket akár 10 évre is ítélhetik.

Legyen gyanús, ha valaki például egy áruház parkolójában, autómosóknál vagy házhoz szállítva kínál eladásra gépjárművet, mert ez a szervezett bűnözői csoportok egyik ismérve (képünk illusztráció) Forrás: Fortepan/Urbán Tamás

A szakmai szervezetek közül a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete, vagy az Autós Életciklus Érdekképviseleti Nagykoalíció. A szervezetek azonban nem csak az adóhatóságnak, de a lakosságnak is segíthetnek, hiszen egyik feladatuk felhívni a figyelmet a gyanús esetekre.

Ha valaki egy áruház parkolójában, autómosóknál vagy házhoz szállítva kínál eladásra gépjárművet, az a szervezett bűnözői csoportok egyik ismérve.

A járművek nyilvános előtörténeti adatbázisa hamarosan új elemekkel bővül, segítve a gépjárművásárlókat.

Áfa- és egyéb adócsalásban az első az élelmiszeripar, második a munkáltatással kapcsolatos terület, de jelentős a cigaretta és az egyéb csempésztevékenység is.

A főváros mellett Pest, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a gócpont. A témáról részletesebben olvashatnak a Növekedés.hu-n megjelent interjúban.