Keményen küzdenek az európai bankok

Deutsche Bank
(FILES) A photo taken on May 26, 2011 shows people walking past the logo of German bank Deutsche Bank in Frankfurt am Main, western Germany. Deutsche Bank, Germany's biggest lender, is one of eight finance groups to be fined a record total of 1.7 billion euros ($2.3 billion) for rigging the Euribor and Japanese yen Tibor interest rates by the European Union on December 3, 2013. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
Két európai nagybank, a Barclays és a Deutsche Bank is közzétette a legfrissebb negyedéves gyorsjelentését. Míg a brit pénzintézet a vártnál erősebb eredmények mellett is aggódik a nehezedő környezet miatt, addig a német nagybank 65 százalékos profitcsökkenésről számolt be.
Vágólapra másolva!

A vártnál erősebb nyereségről jelentett szerdán a brit székhelyű Barclays, noha a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok és az egyre nehezedő piaci környezet bőven állít akadályokat a bank elé. A vállalat ezzel együtt 1 milliárd fontos (1,29 milliárd dollár) profitot ért el az idei harmadik negyedévben, ezzel pedig lenyomta a 723 millió fontos elemzői várakozást – írja a CNBC.

Folytatódó felívelés

A vezetés nevében Jes Staley vezérigazgató kommentálta az eredményeket, és kiemelte, a makrogazdasági bizonytalanságok ellenére – melyek közül kiemelkedik a brexit –

a 2018-as év hozza azt a teljesítményt, amelyet a bank a stratégiájában eltervezett.

A vállalat adózás előtti eredménye egyébként 1,46 milliárd font volt, szemben az egy évvel korábbi 1,11 milliárddal.

Emellett a pénzintézet piaci és kereskedési profitja 19 százalékkal bővült a harmadik negyedévben, ami megerősítheti a befektetési banki stratégiát. Ez azért lehet lényeges, mert korábban számos kritika érte ezen a téren a Barclayst egyes aktivista befektetők részéről.

A Barclays hozhatja az idei évre kitűzött célokat Forrás: NurPhoto/Jonathan Nicholson/NurPhoto/Jonathan Nicholson

A brit bank egyébként idén korábban, több mint három éve nem látott erős eredményről jelentett, amikor majdnem megháromszorozta az adózás előtt nyereségét a június 30-ig tartó három hónap során.

Ezzel a vállalat egy 18 hónapig tartó igen nehéz időszakot zárt le.

Ezzel együtt a cég komoly átszervezésbe is kezdett. Az elmúlt években, globálisan, 22 üzletágat adott el, valamint 56 ezer fővel csökkentette az alkalmazottainak számát.

A Deutsche küzdelmei

Szintén szerdán jelentett a Deutsche Bank, amely viszont továbbra is harcol azért, hogy felpörgesse a mérlegét. A német nagybank 229 millió eurós (262,71 millió dollár) profitról jelentett, amely bár jelentősen felülmúlta a Reuters 149 milliós elemzői konszenzusát, mégis 65 százalékos szakadásnak felel meg éves alapon.

Az adózás előtti eredmény 506 millió eurós volt, szemben az egy évvel korábbi 933 millióval, amiről a bank vezérigazgatója, Christian Sewing azt mondta, a Deutsche újabb mérföldkövet ért el azon az úton, melynek vége egy fenntartható nyereséges működés.

Hozzátette,

a vállalat költségeit kontroll alatt tudják tartani, a bank tőkéje pedig megfelelő mértékben bővül.

Bár a számok látszólag gyengék, nem meglepő a menedzsment pozitív reakciója, hiszen idén 2014 után először zárhat nyereséges évet a német pénzintézet.

További elbocsátások jönnek a Deutsche Banknál Forrás: AFP/Daniel Roland

A Deutsche egyébként a 2008-as válság óta folyamatosan igen nehéz helyzetben van. A sokmilliárdos büntetések, a növekvő verseny, valamint a zsugorodó piaci részesedés (a kereskedelmi és a befektetési banki ágazatban egyaránt) mind erősen megnehezítették a társaság működését. Ehhez pedig még menedzsmentproblémák is társultak, melyek szintén nem könnyítették meg a hitelintézet lehetőségeit. A Deutsche befektetési banki üzletága 13 százalékos bevételcsökkenést mutatott éves alapon az idei harmadik negyedévben, míg a kereskedelmi banki részleg bevételei 3 százalékkal zsugorodtak.

Az új vezetés átszervezési projektje is fut, aminek értelmében

a bank az idei év végére 93 ezer főre csökkentené az alkalmazottainak számát.

A harmadik negyedévben a dolgozók számának nettó csökkentése 700 fős volt.

A Deutsche részvényei közel 3 százalékot estek szerdán az európai tőzsdenyitást követően, de a bank papírja idén eddig már 41 százalékos mínuszban van.