Szárnyra kaphat az arany hamarosan

arany gold
TO GO WITH AFP STORY BY PHILIPPE ALFROY A gold worker holds a 1 KG gold bullion at Istanbul Gold Refinery (IGR) on January 13, 2015 in Istanbul. Since 2007, Turkish banks have opened gold accounts in their branches to collect gold bullions, coins, jewels as well as scrap gold that Turkish people are keeping "under the pillow" and to reintroduce it in the financial system so it can benefit the whole economy. It is estimated that Turkish households have accumulated at least 3,500 tons of gold "under the pillow".AFP PHOTO/OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Végre megindulhat fölfelé az arany a mélypontról, miután a nemesfém az elmúlt hat hónapban folyamatosan gyengült. Ez az elmúlt harminc év leghosszabb negatív szériája volt eddig, azonban nagy kérdés, mikor éri el a mélypontot a nemesfém. Főleg, hogy az október hagyományosan az év legrosszabb hónapja az arany számára.
Vágólapra másolva!

Évtizedek óta nem látott gyengülési szériát tudhat maga mögött az arany, aminek következtében a jegybankok elkezdték igen lendületesen vásárolni a nemesfémet. A jegybanki étvágy is hozzájárulhat ahhoz, hogy az arany ára emelkedésnek induljon, de emellett a bányaszektor konszolidációja is kedvezhet a nemesfém fordulatának.

Az arany határidős árfolyama egyébként 0,9 százalékot esett szeptemberben, és március óta nem tudott növekedést produkálni. Idén eddig az arany nagyjából 8 százalékot gyengült

– írja a MarketWatch.

Az arany vagy elérte a mélypontot, vagy nagyon közel áll hozzá – mondta Jeff Wright, a GoldMining alelnöke. Hozzátette, a jegybankok vásárlási kedve három éve nem volt ilyen erős. A központi bankok azonban nem csupán azért vesznek aranyat, mert a nemesfém ára csökkent. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború, illetve a brexit kockázatai is arra ösztönözték a jegybankokat, hogy növeljék a biztonságos menedéknek számító aranytartalékaikat. Ráadásul az USA, Kanada és Mexikó közti friss kereskedelmi megállapodás enyhítheti az amerikai dollár erejét, vagyis csökkenhet a nyomás az elsősorban dollárban elszámolt aranyon – tette hozzá Wright.

Jegybanki étvágy

A jegybankok világszerte nettó 193,3 tonnával fokozták az aranytartalékaikat az idei év első felében, ami 8 százalékos emelkedésnek számít az egy évvel korábbi, 178,6 milliárdos növekedési szinthez képest – derül ki a World Gold Council (WGC) adataiból. Ez a legerősebb vásárlási ütem volt 2015 első féléve óta.

A jegybankok is lecsapnak az olcsó aranyra Forrás: 123rf.com

A WGC külön kiemeli a lengyel jegybank vásárlási aktivitását. A központi bank ugyanis júliusban 1,9 tonnával, augusztusban pedig 7,5 tonnával növelte a tartalékait. Ezek önmagukban nem nagy számok, viszont ahhoz képest izgalmasak, hogy az európai jegybankok általában inkább eladják az aranyat, és nem vásárolnak. A Macquire elemzése szerint a lengyel jegybank 1998 óta nem vásárolt aranyat.

Ezzel párhuzamosan számos olyan ország is volt, amely az elmúlt időszakban hazaszállítatta az aranytartalékait. Mások mellett, a holland, a német, az osztrák, valamint a magyar jegybank is így döntött. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) március elején közölte, Londonból

visszakerült Magyarországra 100 ezer uncia (mintegy három tonna) nemesfém.

Ennek értéke akkori árfolyamon 130 millió dollárt tett ki.

A globális aranyvásárlási hangulat mögött azonban az is állhat, hogy egyre több ország szeretné magát függetleníteni az amerikai dollártól. Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban már egy nagy dollárellenes koalíció is elkezdett formálódni a világban.

Régóta esedékes a korrekció

A másik fontos tényező a bányaszektor konszolidációja, ami szintén arra utal, hogy az arany árfolyama elindulhat fölfelé. A múlt hónap végén például az iparág két nagyvállalata, a Randgold Resources és a Barrick Gold jelentette be, hogy

tervben van az összeolvadásuk, aminek következtében egy 18,3 milliárd dollár értékű óriás jöhet létre.

Az ilyen típusú üzletek pedig általában akkor köttetnek meg, amikor az árfolyam elérte a mélypontot, vagyis már emelkedések várhatók – mondta Frank Holmes, a U.S. Global Investors vezetője.

A bányavállalatok új üzletei fordulatot vetíthetnek előre Forrás: ANP/AFP/Koen Suyk

A Barrick-Randgold üzlet az egész iparág számára pozitív fejlemény, és azt is aláhúzza, hogy

az aranybánya-vállalatok papírjai több mint 20 éve nem voltak ilyen olcsók az S&P 500 részvényindexhez képest.

Ez pedig olyan vételi lehetőséget jelent, amire egy generáció idejében csak egyszer fordul elő – jelezte Holmes.

Ráadásul valószínűsíthető, hogy ez az összeolvadás csak a kezdet, és az iparág két titánjának üzlete új hullámot indíthat el a szektor felvásárlási és összeolvadási (M&A) piacán – véli Trey Reik, a Sprott Asset Management USA vezető portfólió menedzsere. Hozzátette, túl sok aranyvállalat van a ma piacon, és az ésszerű konszolidáció már hosszú ideje várat magára.

Veszélyes október

Mindazonáltal vannak olyan elemzők is, akik szerint az aranynak minden oka megvan arra, hogy gyenge maradjon, és

úgy érdemes számolni, hogy idén még a jelenleginél is alacsonyabb árfolyamok jönnek.

Ennek oka, hogy a dollár várhatóan még tovább fog erősödni, ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kitartóan szigorít a monetáris politikáján – mindeközben pedig az amerikai gazdaság is elég erős.

Az arany unciánkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Az októberre vonatkozó pesszimizmust erősíti, hogy ez a hónap hagyományosan igen rossz az arany számára. A Dow Jones Market Data historikus adatai szerint

1990-től a nemesfém átlagosan 1,27 százalékos gyengülést produkál októberben.

Ezzel szemben viszont a dollár erősödő trendje hamarosan megfordulhat, ráadásul a Fedtől is fokozott óvatosság várható. Mindez, kiegészülve a globális feszültségekkel, Reik szerint azt is reálissá teheti, hogy a következő negyedévekben az arany egészen az unciánkénti 1350 dollárig izmosodjon.