Több mint 50 éve nem volt ilyen a Wall Streeten

Wall Street
Vágólapra másolva!
Az amerikai részvénypiac nem pusztán erősen kezdte az évet, de olyat produkált, amire 1964 óta nem volt példa. Az S&P 500 index ugyanis 2018 minden egyes kereskedési napján új rekordot állított be.
Vágólapra másolva!

Az amerikai S&P 500 részvényindex közel 0,2 százalékos emelkedéssel zárta a hétfői kereskedést. Ezzel pedig nem csupán azt érte el, hogy az idén eddig mind az öt kereskedési napot pluszban fejezte be, de minden nap új rekordot állított fel.

Legutóbb 1964-ben fordult elő olyan évkezdet, hogy az S&P legalább öt egymást követő napon új csúcsot érjen el

– írja a MarketWatch.

Ezzel együtt a Nasdaq index is összehozta ugyanezt az ötnapos rekordállítást hétfőn, viszont az elsősorban technológiai cégeket tömörítő mutató legutóbb 1999-ben produkált ilyen sorozatot.

Sorsdöntő napok

A keddi kereskedési nap vízválasztó lesz, mivel amikor az S&P és a Nasdaq legjobb teljesítménye egy hatnapos rekordsorozat volt a legjobb évek elején. Vagyis

ha kedden mindkét mutató emelkedéssel zár, akkor a 2018-as év bekerül a valaha volt legjobb évkezdetek közé a két mutató történetében.

A Dow Jones Industrial Average azonban már kiesett a versenyből, mivel az index 0,1 százalékos csökkenéssel fejezte be a hétfői kereskedést, megtörve ezzel a négynapos emelkedési hullámot. Noha a bluechip papírokat tömörítő mutató szintén ért el rekordokat 2018-ban, ez nem jött össze neki múlt pénteken, vagyis az év első kereskedési napján.

Lenyűgöző évkezdetet produkál az amerikai részvénypiac Forrás: AFP/Spencer Platt

Mindazonáltal a Dow Jones tavaly már összehozta a történetének legjobb évét, mivel összesen 71-szer ért el új csúcsot. Ezzel pedig lenyomta az 1995-ös évet, amikor is 69 új rekordot produkált a mutató.

Történelmi teljesítmény

Ráadásul az S&P 500 index egyébként is lenyűgöző szériában van. Decemberben ugyanis 1 százalékot izmosodott, amivel egyrészt kilenc egymást követő hónapot fejezett be erősödéssel, amire 1983 óta nem volt példa. Ami azonban még szebb, hogy az index teljes hozamú bázison

a 14. egymást követő hónapban produkált erősödést, ami viszont a valaha volt legjobb teljesítménye.

Emellett az S&P már több mint egy éve nem hozott össze (legalább) 5 százalékos csökkenést, ami rekord közeli eredménynek számít, mivel a történelemben eddig csupán kétszer fordult elő hosszabb időszak – 1994 és 1996, illetve 1963 és 1965 között. Az már csak kellemes extra, hogy mindeközben az index volatilitása is több évtizedes mélyponton van.