Eljött az önpusztító eufória időszaka

lufi buborék tőzsde
People wearing plastic made bubble balls, enjoy a five-on-five game of bubble-soccer in Medellin, Antioquia department, Colombia on October 10, 2015. The bubble-soccer is already played in over 20 countries and has professional leagues around the world. AFP PHOTO/RAUL ARBOLEDA
Vágólapra másolva!
Az amerikai részvénypiac az elmúlt napokban újabb csúcsokra ért. Ez már szinte nem is lep meg senkit, viszont egyre égetőbb a kérdés, mennyi van még hátra a nagy piaci felívelési hullámból. Egy elemzés szerint a technológiai sztárokra és a bitcoinra érdemes különösen odafigyelni.
Vágólapra másolva!

Miközben a Dow Jones részvényindex átlépte a 24 000 pontos szintet, az S&P 500 mutató felkúszott 2600 pont fölé, kényelmesen maga mögött hagyva az erre az évre vonatkozó korábbi elemzői várakozásokat. Bár az újabb rekordok most már alig mozgatják meg a befektetőket, mégis vannak olyan jelek, melyek arra utalnak, lassan véget ér a felfutás – írja Howard Gold, a MarketWatch publicistája.

Az elemzés szerint ugyanis jelenleg a piac az eufória kezdeti szakaszában van. Ez azonban nem azt jelenti, hogy még hosszú ideig kitart a szárnyalás, ugyanis a befektetők szótárában az eufória szó Sir John Templeton híres mondásában nyeri el az értelmét:

Az eufória tehát ebben az értelemben sokszor egyfajta mániákus piaci optimizmust jelöl, amely előrevetíti a bikapiac végét is.

A bitcoin szárnyalása

Ez az eufória most már hónapok óta érzékelhető az úgynevezett FAANG technológiai papírokkal kapcsolatban. A befektetők ugyanis odavannak a Facebook, az Amazon, az Apple, a Netflix, valamint a Google mögött álló Alphabet részvényeiért, de ezeken kívül más menő technológiai papírok (Microsoft, Nvidia, Tesla) is euforikus rajongást tapasztalhatnak.

Veszélyes buboréknak bizonyulhat a bitcoin Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Ráadásul egészen

hasonló hangulat figyelhető meg manapság a bitcoin, illetve más kriptovaluták piacán.

Gold szerint a bitcoin most olyan típusú mániának van kitéve, mint az ezüst 2011-ben vagy a kínai részvények 2015-ben. Ezt támasztja alá, hogy a digitális fizetőeszköz több mint 10 000 százalékot erősödött 2013 óta, és a november 30-ig tartó 12 hónap során 1733 százalékot, amivel rendkívül megemelkedett az összes forgalomban lévő bitcoin piaci értéke. Ezzel párhuzamosan már Európában is megjelent az első, bitcoinban utazó befektetési alap.

A technológia bűvölete

Visszatérve a technológiai papírokat övező eufóriára, az látszik, hogy a FAANG részvények esése az elmúlt időszakban mindössze 2 százalékkal nyomta le a Nasdaq indexet. Ezzel együtt a Facebook, az Amazon és az Alphabet több mint 5 százalékot, a Netflix 8, az Nvidia pedig 13 százalékot csökkent.

Még hasít a bika, a kérdés az, hogy meddig Forrás: AFP/Bryan Thomas

A friss eladások előtt azonban az S&P 500 információs technológiai alindexe 39 százalékot szárnyalt ebben az évben, és a FAANG papírok közül négy legalább 50 százalékot izmosodott.

Az öt részvény összesített piaci kapitalizációja pedig elérte a 2800 milliárd dollárt, ami a teljes amerikai részvénypiac értékének 10 százalékának felel meg.

Ha pedig azt is figyelembe vesszük, hogy idén volt olyan pillanat, amikor a FAANG részvények az S&P 500 index hozamának 20 százalékát tették ki, világossá válik, milyen mértékű eufóriáról van szó.

Az elemzés ezzel együtt hangsúlyozza, a figyelmeztető jelek már hónapok óta villognak a piacokon, a nagy szakadás mégsem következett be. Éppen ezért Gold úgy látja, általánosságban a piaci eufóriának még csak elején tartunk. Következésképpen a csúcsok – majd a szakadás – még csak ezután következnek.