Mindenkit megdöbbentett a brit infláció

London
People visit Garden Barge Square at Downings Road Moorings, near Tower Bridge, which are open to the public as part of the Open Garden Squares Weekend in London on June 14, 2015. The Open Garden Squares Weekend allows members of the public access to 223 gardens, many of which are private for the remainder of the year, in 27 boroughs across London. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
Komoly meglepetést okozott a brit infláció, amely a vártnál érezhetően magasabb volt. Mindeközben a Statisztikai Hivatal közlése szerint Londonban hosszú évek óta nem látott mértékben csökkentek az ingatlanárak, ami az országos áremelkedés ütemét is alaposan lehúzta.
Vágólapra másolva!

Váratlanul hat hónapos magasságba emelkedett augusztusban a brit infláció, köszönhetően annak, hogy egyes tételek szokatlanul nagy szezonális drágulást produkáltak. Ennek eredményeként a fogyasztói árindex éves alapon 2,7 százalékkal erősödött, miközben az elemzői várakozások 2,4 százalékról szóltak – írja a CNBC.

A brit Statisztikai Hivatal ezzel együtt azt is közölte, hogy

a lakásárak öt éve nem látott alacsony mértékben emelkedtek,

ami elsősorban annak tudható be, hogy a londoni ingatlanárak 2009 óta nem látott mértékben csökkentek.

Jegybanki számítások

A szerdai adatok várhatóan a jegybank döntéshozóit is meglepték, akik a múlt hónapban a válság óta második alkalommal emeltek az alapkamaton. A jegybank tavaly novemberben tíz év után először 0,25 százalékponttal 0,50 százalékra emelte az alapkamatot, majd ezt szigorította tovább augusztusban 0,75 százalékra. A Bank of England akkor azt közölte, hogy a következő években fokozatosan kívánják szigorítani a hitelköltségeket.

Ráadásul a központi bank a múlt héten még úgy nyilatkozott, a várakozásaik szerint augusztusban 2,4 százalékra enyhül majd az infláció.

Az augusztusi váratlan megugrás azonban arra is utalhat, hogy a reálbérek visszatértek egy szerény növekedési ütemhez, ami idén korábban támogatta a brit gazdaság növekedését is. A múlt hónapban a fogyasztóknak többet kellett fizetniük például a színházjegyekért, a tengeri utazásokért, valamint a ruházkodásért – mondta Mike Hardie, a Statisztikai Hivatal munkatársa.

Meglepően drágultak a brit fogyasztói árak Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

A Bank of England várakozásai szerint

az infláció a következő két év során fokozatosan vissza fog csúszni az éppen 2 százalék fölötti szintre,

ami a jegybank hivatalos célja. Éppen ezt szolgálja a központi bank folyamatosan szigorodó politikája is.

London lehúzta az ingatlanpiacot

A jelenlegi inflációs adat azonban még mindig jobb, mint a tavaly novemberi. Akkor ugyanis a 3,1 százalékos drágulás ötéves csúcsot ütött meg, miután a brexitszavazást követő fontgyengülés elkezdte kifejteni az inflációs hatásait.

A Statisztikai Hivatal ezzel párhuzamos közlése szerint a lakásárak júliusban, éves alapon, 3,1 százalékkal emelkedtek országszerte a júniusi 3,2 százalékos drágulást követően. Ez pedig 2013 augusztusa óta nem látott gyenge erősödési ütem.

A legnagyobb negatív húzóerőt London adta, mivel a fővárosban, éves alapon, 0,7 százalékkal estek az árak júliusban.

Ilyen mértékű londoni árcsökkenésre 2009 szeptembere óta nem volt példa.