Ez történik, miután Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága

Kína jüan IMF gives RMB strong weighting in currency basket China Chinese bank banking lender lending money currency RMB renminbi yuan banknote note reserve monetary loan deposite capital investment SQUARE FORMAT
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Huaibei city, east China's Anhui province, 26 August 2015. The IMF on Monday (30 November 2015) gave a major vote of confidence to China and its reform efforts, giving the renminbi greater weighting than the yen or pound as it included the currency in its elite basket of reserve currencies. The vote by the board to make the renminbi the fifth currency in the basket used to value the IMF's own de facto currency followed months of deliberation at the fund and years of lobbying by a Beijing eager for the recognition. The renminbi will become the third biggest currency in the "special drawing rights" basket when it takes effect on October 1. The move is largely symbolic but Christine Lagarde, IMF managing director, called it a "milestone" in China's economic reform "journey" and its integration into the global financial system. For China, the move is a validation of efforts over the past few years to liberalize financial markets and free up flows of funds into and out of China's capital markets.
Vágólapra másolva!
A várakozások szerint az USA növekedési üteme le fogja hagyni Kínáét. Legalábbis az OECD ezt állítja egy friss tanulmányában, amely 2060-ig próbál előre tekinteni a jövőben. A nemzetközi szervezet előrejelzése szerint a 2030-as években jön majd egy nagy fordulat, aztán az Egyesült Államok növekedése az élre áll.
Vágólapra másolva!

Meglepő előrejelzéssel állt elő a napokban az OECD elemző csapata. A szakértők prognózisa szerint ugyanis a 2030-as években Kína gazdasági kibocsátása világelső lesz, de ezt követően be fog indulni egy komoly lejtmenet. Mindeközben viszont India növekedése tartós maradhat, Indonézia gazdasága pedig egyre jobban kapaszkodhat fölfelé – írja a Bloomberg.

Az igazi érdekesség viszont az, hogy a nemzetközi szervezet jóslata alapján

2060-ig az Egyesült Államok gazdasági növekedése le fogja nyomni a kínai bővülést.

Ez jelenleg szinte elképzelhetetlennek tűnik, és az OECD sem gondolja, hogy valamilyen hatalmas gazdasági csoda következne be az USA-ban.

Demográfiai bombák

A prognózis hátterében sokkal inkább az áll, hogy az OECD szerint egy brutális demográfiai összeomlás fenyegeti Kínát. Röviddel azt követően, hogy Kína gazdaságának mérete meghaladja az Egyesült Államokét, beütnek a korábbi egy gyerek vállalására építő társadalompolitika következményei, ami jelentős negatív hatást gyakorol majd a gazdaság egészére. Noha a jelentés szerint az USA-nak is szembe kell majd néznie demográfiai kihívásokkal, de azok messze nem lesznek ilyen súlyosak.

Kína felemelkedését követően beüthetnek a problémák Forrás: Imaginechina/Wang gang

Az elemzés úgy számol, hogy 2030 és 2060 között az USA GDP-je évente átlagosan éppen 2 százalék alatt bővül majd. Ez egyébként nem jelentene komoly eltérést az elmúlt évtized teljesítményéhez képest. A kínai növekedés azonban átlagosan csupán 1,8 százalékos lehet, vagyis elmaradna az amerikaitól.

Ez viszont már hatalmas eltérés ahhoz képest, hogy Kína az elmúlt évtizedekben gyakran kétszámjegyű növekedéseket produkált.

A jelenlegi tanulmány legfontosabb funkciója, hogy megpróbálja felmérni, mi lesz „holnapután". Az elemzések ugyanis általában csak a „holnappal" foglalkoznak, vagyis mindössze azt veszik számításba, hogy a kínai gazdaság várhatóan felül fogja múlni az amerikait. A mostani OECD anyag azonban igyekezett tovább lépni, és megnézni, hogyan alakul majd a következő fejezet.

Ázsia felemelkedése

Ezzel párhuzamosan az OECD jelentése fölvázolt egy egyértelműnek tűnő trendet is a következő évtizedre. A jelenlegi várakozások alapján ugyanis elmondható, hogy

a világgazdasági aktivitás egyre jobban tevődik majd át Észak-Amerikából Ázsiába.

Amellett, hogy a feltörekvő piacok szerepe általában is erősödik, Kína, India, valamint Indonézia gazdasága megkerülhetetlenné válik, mi több, a világ élvonalába kerül majd.

A dollár ereje lehet a jövő egyik nagy kérdése Forrás: RIA Novosti/Natalia Seliverstova

Ehhez azonban arra is szükség van, hogy jelentős változások álljanak be a világgazdaságban. A két legfontosabb tényező a dollár nemzetközi egyeduralma a világpiacon, illetve az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed meghatározó szerepe. Amennyiben ezek módosulnak, akkor minden esély megvan arra, hogy új vezetői legyenek a globális gazdaságnak.