Itt találhatók a legnagyobb ingatlanbuborékok

City skyline, viewed from Victoria Peak, Hong Kong photography colour colour image COLOR color image HORIZONTAL horizontal image day outdoors outside nobody no one no-one travel destination travel destinations travel tourist destination Hong Kong skyline
Hong Kong áll a 10. helyen, 64 530 dollárral
Vágólapra másolva!
Fontos listát tett közzé a UBS Group szakértői csapata, amelyben összeállították, hol találhatók ma a legdurvább ingatlanbuborékok a világon. A leginkább túlértékelt, és ezzel a legkockázatosabb város Hongkong lett, de számos európai nagyváros van a listán.
Vágólapra másolva!

Ahogy a UBS Group összeállította az ingatlanbuborék indexét, nem volt meglepetés, hogy Hongkong végzett az élen. A különleges közigazgatású terület ugyanis hosszú ideje a világ egyik legforróbb ingatlanpiacának számít. Az első négy helyre bekerülő városok listája azonban már izgalmasabb, tekintve hogy

Hongkong mellett vané egy európai és kanadai piac is.

Így lett az ezüstérmes München, melyet Toronto és Vancouver követ – írja a CNBC.

Az ingatlanbuborék index 20 nagyvárosra fókuszált a világban, és így állt össze a sorrend. A mutató négy tartományra oszlik: alulértékelt, korrektül értékelt, túlértékelt, valamint buborék-kockázattal bíró. Az utóbbi („vörös") kategóriába az említett négy város mellé bekerült még Amszterdam és London is.

A többség túlértékelt

A legnagyobb csoportot a túlértékeltek adják. Ide, sorrendben, az alábbi városok kerültek: Stockholm, Párizs, San Francisco, Frankfurt, Sydney, Los Angeles, Zürich, Tokió, Genf, valamint New York. A korrektül értékelt csoport Bostont, Szingapúrt, illetve Milánót tartalmazza, bár ez utóbbi nagyon közel van az alulértékeltséghez. A listán egyetlen alulértékelt nagyváros, Chicago van, azonban az amerikai település piacának alulértékeltsége igen jelentős.

Nem véletlen azonban, hogy a túlértékeltség a legjellemzőbb. A UBS kutatói ugyanis kimutatták, hogy

az elmúlt öt év során igen jelentősen (átlagosan 35 százalékkal) emelkedtek az ingatlanárak a világ nagyvárosaiban.

Ráadásul a túlértékelt csoportban négy olyan város is van (Stockholm, Párizs, San Francisco, Frankfurt), melyek nagyon közel állnak a buborékveszélyhez. San Francisco egyébként is különleges helyzetben van az Egyesült Államokban, mivel az ingatlanárak oly mértékben emelkedtek az elmúlt időszakban, hogy sokan úgy is elmenekülnek a városból a lakásárak elől, hogy ott van munkahelyük.

Chicago lett az egyetlen alulértékelt város a listán Forrás: AFP/Scott Olson

Az elemzők hangsúlyozták, az ingatlanpiacon rendszeresen előfordulnak kimutatható buborékok, mivel gyakran előfordul, hogy ezt az eszközosztályt alapvetően rosszul árazzák be. A jelentés szerint

a buborék egyik leglátványosabb jele, amikor az ingatlanárak elszakadnak a helyi jövedelmektől és az albérletáraktól.

Emellett az is aggodalomra adhat okot, amikor a túlzott mértékűek az építkezések, illetve a banki ingatlanhitelezések.

Árak és központok

Noha számos globális pénzügyi központban érzékelhetők a buborékok kockázatai, a jelentés összeállítói kiemelték,

– mondta Mark Haefele, a UBS Global Welth Management vezető befektetője.

Hongkong azonban még így is extrém helyzetben van. A városban 2012 óta ugyanis majdnem 10 százalékkal emelkedtek éves alapon az árak. Mi több, azok az intézkedések sem bizonyultak hatásosnak a városban, melyek az elmúlt időszakban célzottan próbálták meg hűteni a helyi ingatlanpiacot. Ugyanez igaz a kanadai városokra is, ahol bár vezettek be hűtő intézkedéseket, ezek egyelőre nem tudták érdemben letörni az árrobbanást. New York pontszáma viszont érzékelhető csökkenést produkált tavaly óta a listán, mivel az USA pénzügyi központjában lényegében stagnáltak az árak az elmúlt 12 hónap során.

A londoni piac folyamatosan korrigál a korábbi szárnyalások után Forrás: AFP/Leon Neal

Az európai városok közül fontos kiemelni Londont, mivel a brit főváros ingatlanpiaca szintén híresen drága. Most azonban már a második egymást követő évben csökkent London pontszáma a UBS indexében. Ez részben pont annak tudható be, hogy

a piac elkezdett korrigálni a megfizethetetlen árak után, de alaposan közrejátszottak a brexitszavazás hatásai is,

valamint hogy az állam olyan intézkedéseket (elsősorban adókat) vezetett be, melyek a spekulatív célzatú ingatlanvásárlás enyhítését célozták.