Kipukkad a svájci ingatlanbuborék?

Svájc
A ballon bearing the Swiss national flag with its white cross is seen laying on the snow near spectators' shadows during the Nation team event at the Alpine ski World Cup finals on March 14, 2013 in Lenzerheide. Germany won the event. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Csökkenést mutattak a zürichi ingatlanárak a tavalyi utolsó negyedévben, amire közel két éve nem volt példa. Ráadásul a kereslet várhatóan idén sem fog felpattanni. Egyesek szerint véget érhet a nagy ingatlanpiaci áremelkedés az egyébként rendkívül drága városban.
Vágólapra másolva!

Majdnem két éve nem volt példa arra, hogy csökkenjenek az ingatlanárak Svájc legnépesebb városában. A tavalyi negyedik negyedévben azonban beütött a gyengülés, és ezzel láthatóan megtört az egy évtizede tartó felfutás – írja a Bloomberg.

A zürichi ingatlanpiac azonban az elmúlt 10 évben igen jelentős drágulást produkált, ahogy

több mint 50 százalékkal, átlagosan 1,3 millió svájci frankra (1,4 millió dollár) emelkedtek az árak.

A drágulási hullámot a svájci jegybank által bevezetett negatív kamatok is fűtötték.

A további árcsökkenést támogatja azonban, hogy a várakozások szerint idén sem fog érdemben nőni a kereslet, mivel egyre kevesebben költöznek Zürichbe. Ezzel szemben más európai városok, mint Frankfurt és Amszterdam, szembe kell hogy nézzenek a beáramló lakossággal, ahogy számos vállalat telepíti át a dolgozóit Londonból a brexit miatt.

Lefordulás a csúcsról

A zürichi lakásárak idén a legjobb esetben is csak kicsit mozdulhatnak el, de akár tovább is eshetnek – mondják a Zürcher Kantonbank szakértői. A svájci pénzintézet ingatlanpiaci szakértője szerint

a kitartó gyengülés fordulópontot hozhatna a zürichi ingatlanpiacon.

Peter Meier az ezt alátámasztó tényezők között említette, hogy Zürich lakosságának növekedése tavaly 1,1 százalékra csökkent. Hangsúlyozta, ezzel együtt a keresetek sokkal lassabb mértékben bővültek az ingatlanok drágulásához viszonyítva.

A bankok jelenléte sokat számít a svájci ingatlanpiacon Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az ingatlanárak most rendkívül magasak, különösen azon befektetők számára, akik hozamot remélnek az ingatlaneszközeiktől – mondta Fredy Hasenmaile, a Credit Suisse Group ingatlanpiaci elemzője. Mindazonáltal amint Svájcban megkezdődik a kamatpolitika normalizálása, könnyedén beüthet a korrekció – tette hozzá.

Ezzel együtt

a Svájci Központi Banktól a piac a közeljövőben még nem vár kamatemelést.

A közgazdászok úgy számolnak, hogy a betéti ráta még 2019 végéig mínusz 0,75 százalékos mélyponton maradhat.

A bankok hatása

Mindeközben Zürich a banki leépítéseket is megszenvedi. A svájci város gazdasága ugyanis erősen támaszkodik az ott működő pénzintézetekre, melyek nagyjából 90 ezer embert foglalkoztatnak Zürichben. Az iparági elbocsátások azonban visszahúzták a várost a globális térképen, aminek következtében

Zürich a kilencedik helyre csúszott vissza a globális pénzügyi központokat rangsoroló indexben

– 2013-ban a város még az ötödik volt.

Az látszik tehát, hogy bár a pénzügyi társaságok részéről még mindig érezhető az élénk kereslet, de összevetve a mostani állapotokat az öt évvel ezelőtti szinttel, egyértelműen komoly csökkenés tapasztalható.