Bank helyett fektesse pénzét működő vállalkozásba!

könyvelő, adótanácsadó 
business deal negotiation MEETING compromise BANKER real estate agent LAWYER executive consultant adults only only men mature adult mid-adult mature man mid-adult man MAN ADULT two people 40-44 years
A bankoknak versenyezniük kell az ügyfelekért
Vágólapra másolva!
A hazai kkv-szektorban a generációváltás kikényszeríti, hogy a cégtulajdonos vagy cégvezető átadja a részesedését, miközben az utódlás nem megoldott. Ezért nem marad más lehetőség, mint értékesíteni a céget. De ez sem egyszerű, hiszen cégrészesedést nem szoktak apróhirdetésként feladni. Erre kínál megoldást egy cégvásárlásra szakosodott weboldal.
Vágólapra másolva!

A Concorde MB Partners közelmúltban megjelent elemzése szerint csak középvállalati szinten körülbelül 300 cégeladási tranzakciónak kellene megtörténnie a következő 5 évben a generációváltás miatt. Magyarországon elsőként az Assisto.hu webportál biztosítja az online cégbörzét, mely lehetővé teszi, hogy cégek, vállalkozások eladói és lehetséges vevői egymásra találjanak.

Egy céges befektetést azonban nem lehet úgy kezelni, mint egy használt bicikli vásárlást, vagy egy ingatlanbefektetést.

Célszerű legalább minimális szakmai és pénzügyi ismeretekkel rendelkezni és hasznos lehet egy minket védő ügyvéd és adótanácsadó is.

Egy cég sokkal jobb befektetés lehet, mint egy banki betét, de a cégvásárlás nagyobb kockázatot is hordoz, amire oda kell figyelni Forrás: PhotoAlto/Eric Audras

A Gazdaságportál.hu cikke alapján az alábbi szempontokra érdemes még figyelni.

Számviteli háttér

A szabálytalan pénzügyi műveletek adókockázattal járnak, ezért célszerű független könyvvizsgálóval átnézetni a könyvelést és célszerű beszerezni egy adóigazolást az adóhivataltól, esetleg egy adófolyószámla kivonatot.

Vagyonelemek értéke

A cég tulajdonába tartozó vagyonelemek (ingatlan, gépek, készletek stb.) eltérhet a könyv szerinti értéktől, ezért célszerű azt ellenőrizni.

Követelések és tartozások

Célszerű áttekinteni a cég követeléseinek és tartozásainak állományát, illetve felmérni a ténylegesen be nem hajtható követelések arányát, esetleg a cég vagyonával, gazdasági teljesítőképességével egy nagyságrendbe eső hitelállományt.

Szerződéses kötelezettségek

A pénzügyi kockázatokat csak a szerződések átolvasásával mérhetjük fel teljesen, hiszen ez tartalmazhat jövőbeli kötelezettségeket, melyeket a könyvvizsgáló sem lát.

Munkavállalók helyzete

Jelentősebb munkavállalói létszámmal rendelkező cégek esetén a munkavállalók helyzetének feltérképezése is fontos, hiszen itt is lehetnek kockázatok, például a bérfeszültség, vagy az alacsony bérszínvonal, esetleg a munkatársak magas átlagéletkora, illetve a fluktuáció.

Korábbi tulajdonos jövőbeli szakmai támogatása

Végül az egyik legfontosabb elem, hogy a volt tulajdonos hajlandó-e átadni a szakmai tapasztalatait az utódjának, például tanácsadóként. Amennyiben igen, akkor ezt szerződésben kell rögzíteni.

A témáról részletesebben is olvashatnak a Gazdaságportál.hu cikkében.