Pozitív meglepetéseket okozhat az Apple

Apple, New York, iPhone, tőzsde
Az Apple Fith Avenue-i áruháza New Yorkban
Vágólapra másolva!
Erősödött az Apple részvénye, ahogy a Wall Street igencsak hízelgő üzenetet küldött az iPhone gyártója felé. A JPMorgan elemzője ugyanis rendkívül kedvező jövőképet fogalmazott meg a vállalattal kapcsolatban, bár a szakértők többsége egyébként is eléggé kedveli a technológiai óriás papírját.
Vágólapra másolva!

Több mint 2 százalékos pluszban zárt csütörtökön az Apple részvénye, miután a JPMorgan egyik elemzője nemcsak felülsúlyozásra ítélte az iPhone gyártójának papírját, de 272 dolláros célárfolyamot tűzött ki rá, ami 21 százalékos prémiumot jelent a jelenlegi árhoz képest. Ez a célár pedig a második legmagasabb azok közül, melyek elérhetők a FactSet adatai alapján – írja a MarketWatch.

A JPMorgan elemzője, Samik Chatterjee, szerint

az Apple több fronton is igen pozitív meglepetést okozhat a befektetőknek.

Ide tartozik a cég növekvő szolgáltatói üzletága, amely a vártnál gyorsabban bővülhet, ráadásul a vállalat további előnyökre tehet szert az iPhone-ok emelkedő átlagárából.

Szárnyaló kilátások

A szolgáltatások terén a szakértő úgy számol, hogy az Apple 2025-ig 30 milliárd dolláros ágazattá fejleszti az Apple Musicot, miközben kulcsfontosságú szereplővé léphet elő az Apple Pay, melyet ma sokszor figyelmen kívül hagynak az elemzők. Chatterjee szerint ugyanis az Apple Pay elég jó pozícióban van ahhoz, hogy kihasználja a mobilfizetések globális terjedését. Hozzátette,

az Apple Pay 6 milliárd dollárral járulhat hozzá a bevételhez a 2025-ös pénzügyi évben.

Miközben a JPMorgan elemzője arra számít, hogy az Apple felvásárlásokkal tovább fejleszti majd a már meglévő szolgáltatói üzletágát, annak is egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a társaság eddig kevésbé kitaposott területeken is bevásárol. Ilyen lehet például a játék, az autóvezetés vagy az okos hangvezérelt készülékek.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Forrás: Justin Sullivan / Getty Images

Ezzel együtt a magüzletág kilátásai is kedvezők. Az elmúlt néhány negyedévben az Apple lenyomta a bevételi várakozásokat, és ez elsősorban az iPhone-hoz köthető. Mi több, a szakértő szerint

az sem fogja visszafogni a cég sikerét, hogy a készülékek árai igen magasak.

Chatterjee úgy látja, a vállalat árazási stratégiája fenntartható. Ez jelentős részben annak tudható be, hogy az Apple teljes rendszere még mindig igen vonzó, ráadásul számos fogyasztó dönthet úgy, hogy inkább lemond a laptop vagy táblagép vásárlásról, mivel egyedül a telefonján elintézheti, amire szüksége van.

Befektetői szerelem

Az elemzői véleményeket tekintve az látszik, hogy a FactSet által követett, az Apple-re értékelést kiadó, 41 elemző közül 26 vételi jelzéssel látta el a céget, míg 14 tartást javasol –

mindössze egyetlen elemző adott ki eladási jelzést.

A megfogalmazott célárak átlaga pedig 232,13 dolláros, amit 3,2 százalékkal van a jelenlegi árfolyam fölött.

Az Apple részvényárfolyamának idei alakulása Forrás: investing.com

Az Apple részvényei 2,06 százalékkal zárták a csütörtöki kereskedési napot, majd a zárás utáni kereskedés során 0,1 százalékkal gyengültek. Az első ezer milliárd dolláros értékű amerikai cégnek számító vállalat az elmúlt 12 hónapban 46 százalékot izmosodott, miközben a Dow Jones Industrial Average csupán 18 százalékot emelkedett ugyanebben az időszakban.