Csődbe ment a légitársaság, mely öt éves működése alatt egyszer sem repült

Woman throwing paper airplane Travel People Traveling Hand Raised Leisure Activity Women Incentive Inspiration Abstract Aiming Paper Airplane Color Image Craft 25-29 Years Day Dreaming Thinking Playing Playful Taking Off Throwing The Way Forward Caucasian
Beautiful silhouette of young woman throwing paper airplane.
Vágólapra másolva!
Csődbe ment az Air CEMAC, Közép-Afrika regionális légitársasága, amelyet még 2012-ben hat ország együműködésével alapítottak, számol be arról riportjában az Africanews. Bejelentették, a társaság beszünteti működését, úgy, hogy fennállása alatt egyetlen repülőgépe sem emelkedett a levegőbe.
Vágólapra másolva!

Az Air CEMAC-ot a Közép-afrikai Gazdasági és Monetáris Közösség (CEMAC) tagállamai hívták életre 2012-ben, közösen. Az ambíciózus tervekkel alapított légiközlekedési vállalat 2013-ban kezdte meg működését, azzal az ígérettel, hogy 2013 végén már menetrendszerinti járatokat közlekedtet.

Az elátkozott légicég rövid története

A CEMAC hat afrikai országa nem minden előzmény nélkül döntött közös működtetésű, regionális társaság felállíása mellett. 1961-ben már tíz, akkoriban függetnné vált afrikai állam megalapította az Air Afrique-t, amelyet a nemzeti légitársaságok melletti szolgáltatónak szántak. E cég, valamint néhány más, működő repülős vállalatnak a felszámolása után, több afrikai állam abban bízott, hogy - a gyarmati múltjuk kapcsán erősen érintett - Franciaország támogatásával újra lehet gondolni egy erős fuvarozóvállalat felállítását.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Mikkel William Nielsen/Mikkelwilliam

A Kamerun, Közép-Afrikai Köztársaság, Kongó-Brazzaville, Gabon, Egyenlítői-Guinea és Csád együttműködésével felálló társaság körül kezdettől fogva parázs viták folytak az országok között. A CEMAC-tagok között erős gazdasággal bíró Kamerun mellett Kongó tartott igényt a társaság székhelyére.

A nézeteltéréseket az Air France bevonásával kívánták megoldani 2012-ben, ez viszont csak tovább bonyolította a helyzetet.

A franciák ugyanis anyagi és szakmai támogatásukért cserébe két feltételt szabtak:

  • Az induló tőke harmadát akkor biztosítják, ha a részesedésért cserébe, a vállalatot érintő bizonyos stratégiai kérdésekben vétójogot kapnak, valamint
  • a CEMAC-országok beleegyeznek abba, hogy nemzeti társaságaik csak a belföldi forgalmat szolgálják ki, a régiós kölekedést pedig kizárólag az új vállalat járataival oldják meg.

A cégbe egyébként a hat ország együttesen is a legkevesebb tőkearányt tette, abban komoly hányada volt a Közép-Afrikai Fejlesztési Banknak, valamint magánbefektetőknek is.

A viharos előzmények után, a vállalat igazgatótanácsa 2013 márciusában Brazzaville-ben tartotta első ülését. A mintegy 5 milliárd forintnak megfelelő afrikai valutaközösségi frankbban megadott tőkével felálló vállalatnak ezt követően kellett volna megkezdenie működését.

A társaság gépei ezt a színvilágot kapták volna:

Hivatalos: likviditási katasztrófába futott a cég

Nem egészen világos, mi áll amögött, hogy a cég most csődöt jelentett. A hivatalos állásfoglalás szerint, likviditási gondokkal küzdenek, és arra egészen biztosan nem tudnak megoldást találni.

A cég megszüntetését a CEMAC-országok közlekedési ügyekkel foglalkozó miniszterei jelentették be.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/kieferpix/Kieferpix

Egyes értékelések szerint a csődben szerepet játszott a vezetői és az országok közötti konszenzus hiánya. Az is hozzájárulhatott a nehézségek eluralkodásához, hogy az induláskor rosszul tervezték a várható költségeket, adókat, illetékeket.

Kongó és a kameruni Douala repterei egyébként valóban a világ legdrágább légikikötői közé tartoznak, amelyek használatáért busás díjakat kell fizetni a cégeknek

- valószínűleg ezek hibás, nem eléggé körültekintő felmérése is hozzájárult a bukáshoz.

Így nézett ki a tűzvész előtt a Kameruni Nemzetgyűlési Palota - Kamerun volt a másik jelentkező a társaság székhelyére Forrás:DPA/Nikolei

Szerepet játszhatott abban az is, hogy közben az afrikai légiközlekedés (különösen a térséghez közel, az etiópiai légitársaságé) fejlődésnek indult, és az átalakuló szektorban a rugalmatlanul, felkészületlenül összegründolt cég nem tudott volna helytállni.

Az Air CEMAC végül anélkül fejezi be működését, hogy egyetlen repülést is teljesített volna.

A cég felszámolásának lefolytatását és a befektetők igényeinek befogadását a miniszterek nemzetközi könyvvizsgáló cégekre - például a Deloitte-ra - bízták.