Hatalmasat bukott a kötvénykirály

Bill Gross
Bill Gross, a kötvényguru
Vágólapra másolva!
A legendás kötvénybefektető, Bill Gross alapja eszközállományának több mint 40 százalékát elveszítette egy év alatt, köszönhetően a guru rosszul eltalált befektetéseinek, és a tőkekivonási hullámnak. Egyesek szerint Gross csillaga ezzel leáldozóban van.
Vágólapra másolva!

A Bill Gross alá tartozó Janus Henderson nevű alap eszközállományának több mint 40 százalékát elbukta egy év alatt, ami elsősorban egy jelentős tőkekivonási hullámnak tudható be a guru rossznak ítélt befektetései miatt – írja a MarketWatch.

A háttérben az látszik, hogy Gross alapkezelője (Janus Henderson Global Unconstrained Bond Fund) öt egymást követő hónapban szenvedett el tőkekivonást, és a legutóbbi adatok szerint június és július között 232 millió dollárt bukott a cég az eszközállományából. Ennek eredményeként a Morningstar adatai szerint

a teljes állomány 1249 milliárd dolláros volt július 31-én, szemben a januári 2217 milliárddal.

Ezzel az alapkezelő az év eleji eszközállományának nagyjából 44 százalékát veszítette el, ami 968 millió dollárnak felel meg.

Csúnya tévedés

Az igen kellemetlen széria mögött részben az áll, hogy a 74 éves Gross olyan befektetéseket eszközölt az amerikai és a német kötvénypiacon, amelyek nem bizonyultak sikeresnek.

A guru ugyanis arra fogadott, hogy az amerikai és a német 10 éves lejáratú állampapírok hozamai összeérnek, de ez nem vált valóra.

Összevetésképpen, közép-európai idő szerint szerda délelőtt az amerikai 10 éves papír hozama 2,833 százalékon, míg a németé 0,331 százalékon állt.

Bill Gross, a kötvényguru Forrás: Reuters/Jim Young

Az ügy végül odáig jutott, hogy a múlt héten a Janus Henderson vezérigazgatója, Richard Weil is megszólalt az ügyben. Weil egy interjúban egyszerűen csak annyit mondott:

Mindez pedig többekben felvetette a gyanút, hogy Gross csillaga lassan leáldozóban van. A kötvénypiaci legenda 2014-ben hagyta el a PIMCO-t és ment át a Janushoz, és az alapja 0,5 százalékos mínusz van éves alapon. Ez pedig elég gyenge teljesítmény, mivel több mint 2 százalékponttal marad el a benchmarknak számító indexalap teljesítményétől.

A király bukása?

Ezzel együtt a Mark Hulbert, a MarketWatch elemzője úgy látja, nem biztos, hogy érdemes azonnal temetni Gross karrierjét. Még úgy is, hogy ha például megnézzük a guru korábbi teljesítményét, arra jutunk, hogy 1997 vége és 2014 szeptembere között Gross PIMCO-nál vezetett alapja (PIMCO Total Return Fund) évesítve 1,14 százalékponttal múlta felül a passzív indexalapot.

Azonban 2014 októbere és idén július vége között a Janusnál kezelt alapja már évesítve 2,1 százalékponttal elmaradt az indextől.

Hulbert végső soron nem veszi védelmébe Grosst, elemzésének következtetése mindössze az, hogy igen kockázatos a fenti adatok alapján egyszerűen kijelenteni, hogy a guru „elvesztette a fonalat", és már nem tudja kellően megítélni a piaci változásokat. Statisztikailag ugyanis túl sok az eseti és a változó tényező ahhoz, hogy a két teljesítmény összevetéséből egyértelmű eredményre jussunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy Gross a jövőben sokkal jobban fog teljesíteni, de azt sem, hogy a „kötvénykirályt" világosan a múlt emberének kellene tekintetni.