Évtizedes mélypontra zuhant a platina

platina
Platinum rings are seen on display at the Union Street Goldsmith 26 March 2004 in San Francisco. Platinum, which is used in jewelry and in catalysts to clean car exhaust fumes, hit $924.00 an ounce in Asia on Wednesday, its highest since March 1980 when the metal touched $1,047.50. Analysts expect the price soar over $1,000 per ounce to reach all-time highs. (Justin Sullivan/Getty Images/AFP) FOR NEWSPAPERS AND TV USE ONLY *** Local Caption ***
Vágólapra másolva!
Közel egy évtizede nem látott mélypontra szakadt ezen a héten a platina árfolyama. A fémek is megérzik ugyanis a kereskedelmi háborút, különösen az autóipar területén. Ráadásul a befektetők egyébként is menekülőre fogták a platina piacáról, ami szintén nem kedvez a fém árfolyamának.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten megrángatták és évtizedes mélypontra lökték a platina árfolyamát a kereskedők. A fém legaktívabban kereskedett határidős jegyzése ugyanis hétfőn 5,2 százalékot esett, ami a legnagyobb napi szakadás volt közel hét éve, és a platina 2008 decembere óta nem látott mélyponton zárt. Noha kedden az árfolyam 4 százalékot tudott fölfelé korrigálni, közép-európai idő szerint csütörtök délelőtt a fém ismét mínuszban állt és unciánként 844,20 dolláron forgott.

Az enyhe pozitív korrekció azonban messze nem állította meg a platina mélyrepülését.

Az autóiparban is használt nemesfém árfolyama ugyanis nagyjából 18 százalékot zuhant a januárban elért csúcsához képest.

Az elmúlt időszakban egyébként a befektetők a fémpiac egészén eladói pozíciókat vettek fel, ami negatív hatással volt az aranyra és a rézre is – írja a MarketWatch.

Fokozódó rettegés

Ráadásul az elemzők szerint a fémek közül a platinát érinthetik a legrosszabbul a kereskedelmi háború során kivetett vámok, ha azok az autóipart is elérik. A platina iránti kereslet durván 40 százaléka ugyanis a dízelmotorgyártásból érkezik. Ezt tetézi az is, hogy mivel az elektromos és a hibrid autók népszerűsége valószínűleg nőni fog a következő években, a befektetők egyébként is megriadtak a platinától.

A platina árfolyamának alakulása Forrás: investing.com

Mindezek az aggodalmak pedig ahhoz vezettek, hogy

a spekulánsok elkezdtek felkészülni arra, hogy a platina árfolyama tovább fog süllyedni.

Nem véletlen, hogy a gyengülésre kötött fogadások száma soha nem látott mértékben haladja meg az emelkedésre kötöttekét.

Mindez pedig csak nehezíti az egyébként sem túl fényes helyzetet. A platinaipar ugyanis már egy ideje szenved, amit az is bizonyít, hogy a legnagyobb kitermelők Dél-Afrikában elbocsátásokat hajtottak végre, eszközöket adtak el, valamint igyekeztek tőkét bevonni, hogy talpon tudjanak maradni.

Szabad az út lefelé

Ezen kívül pedig az amerikai dollár is folyamatos erősödést produkált, ami általánosan is megdrágította a nyersanyagokat a külföldi vásárlók számára. Mi több, ahogy az amerikai állampapírok hozamai erősödnek, a befektetők egyre kisebb étvággyal tekintenek az olyan fémekre, mint az arany vagy a platina. Utóbbi egyébként

nagyjából unciánkénti 400 dollárral marad el az aranytól, ami a valaha mért egyik legnagyobb szakadéknak számít.

Mindezek az aggodalmak pedig szélesebb körben is elérték a platina piacát. A befektetői menekülés így azt eredményezte, hogy májusban 2015 novembere óta nem látott tőkekivonást szenvedtek el a platinára építő tőzsdén kereskedett alapok. Júniusban pedig csak még tovább folytatódott a kivonulási hullám.