Az Apple beszáll a kínai tiszta energiába

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója
Tim Cook, az Apple vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
Számos beszállítójával együtt 300 milliós alapot indít el az Apple, amelyből az iPhone gyártója beruházna a kínai tiszta energiába. A következő négy évben az alap 1 millió háztartásnak elegendő teljesen megújuló energiát termelne ki.
Vágólapra másolva!

A friss bejelentés szerint a 300 millió dolláros China Clean Energy Fund nevű alap révén az Apple és partnerei legalább 1 gigawatt teljesen tiszta energiát állítanának elő a következő négy évben, ami nagyjából 1 millió háztartás igényeit fedezné – írja a CNBC.

A megújuló energia egyébként hosszú ideje része az Apple vállalati stratégiájának, és már egy évtizeddel ezelőtt is arra törekedett, hogy megújuló energiával működtesse az észak-karolinai adatközpontját. Idén pedig már az iPhone gyártója azt közölte, hogy

43 országban működtet olyan üzemeket, amelyeket 100 százalékig tiszta energia tart fenn.

Legutóbb pedig már a beszállítói lánca kapcsán is erre kezdett törekedni az Apple, és amerikai, illetve kanadai alumíniumgyártókkal kezdett együtt dolgozni, hogy csökkentse a károsanyag-kibocsátást.

Kína egyre jobban távolodik el a széntől a tiszta energia felé Forrás: AFP/Greg Baker

A China Clean Energy Fund életre hívása szintén ezt a projektet folytatja, és ha sikeres lesz, akár más piacokon is megismételhetővé válik. Emellett a kínai kormány is jó ideje törekszik a tiszta energia elterjesztésére, ahogy az ország rendkívül magas igénye mellett egyre nagyobb fejfájást okoz a városi légszennyezettség. Vagyis az Apple projektje egyszerre kedvez a kínai kormánynak és azoknak is, akik be akarnak fektetni a jövő iparágaiba – mondta David Sandalow, a Columbia Egyetem globális energiapolitikai központjának kutatója.

Kína hagyományosan a szénre építette a gazdaságát, de az elmúlt néhány év során a tiszta energia térhódítása drámai növekedésnek indult az országban.

Ezt pedig a vezetés is támogatja, ahogy a kormány egyre jobban igyekszik kiszorítani a szén piaci részesedését a tiszta energia javára

– tette hozzá Sandalow.

Ennek köszönhetően pedig Kína tavaly már több napelem panelt telepített, mint a világ minden más országa együttvéve, és világelsővé vált a vízerőművek területén is.

Noha Kína hatalmas piacot jelent a megújuló energiaforrások számára, az ország kevesebb erőforrással rendelkező kisebb vállalatai még mindig igencsak küszködnek azzal, hogy átálljanak a tiszta megoldásokra. Az Apple reményei szerint az új alap ezeknek a cégeknek is támogatást nyújthat.

Az első hullámban az Apple olyan beszállítói vesznek részt a projektben, mint a Catcher Technology, a Compal Electronics, a Corning Incorporated, a Golden Arrow, a Jabil, a Luxshare-ICT, a Pegatron, a Solvay, a Sunway Communication, valamint a Wistron. Az alapot pedig a Deutsche Bank alá tartozó DWS Group menedzseli majd.