A világ legnagyobb napelem parkja épülhet Szaúd-Arábiában

napelem park
A man walks between Photovoltaic panels at the newly opened Solar Energy centre in Cestas on December 1, 2015. After 10 months of construction, the solar farm in Cestas, understood to be one of the most powerful in Europe, became operational on December 1, 2015. / AFP / MEHDI FEDOUACH
Vágólapra másolva!
Szándéknyilatkozat született Szaúd-Arábia és a SoftBank Group között a világ legnagyobb napelem parkjának fejlesztéséről. A 200 milliárd dolláros projekt mérete százszorosan haladná meg a jelenleg életben lévő második legnagyobb fejlesztést.
Vágólapra másolva!

Újabb nagy lépését tehet Szaúd-Arábia az olajfüggőség leépítése felé. New Yorkban egy ünnepség keretében jelentette be a SoftBank alapítója, Masayoshi Son és Mohammed bin Salman, szaúdi koronaherceg, hogy

elkötelezettek a világ legnagyobb napelem parkjának megépítése mellett a királyságban

– írja a Bloomberg. A két fél egy memorandumban rögzítette a szándékot.

A szaúdi sivatagba tervezett projekt, a maga 200 gigawattjával, nagyjából százszor nagyobb lenne, mint az összes hivatalosan tervezett napelem park a bolygón.

– mondta Mohammed herceg.

Elképesztő méretek

A második legnagyobb napelem park projekt 2 gigawattos Ausztráliában lesz a tervek szerint, és már be is jelentették a megvalósítást. Emellett Görögországban egy másik 2 gigawattos projekt is van, melyet már jóváhagytak, míg a harmadik a listán egy, már építés alatt álló, 1,3 gigawattos park az Egyesült Államokban.

Mohammed bin Salman Forrás: AFP/Yousef Allan

Mindemellett a SoftBank alapítója azt is jelezte, az egész projekt nagyjából 100 ezer embernek ad majd munkát, és gigawattonként közel 1 milliárd dollárba fog kerülni.

A fejlesztés elvileg 2030-ra érheti el a maximális kapacitást.

Hozzátette, Szaúd-Arábia ideális hely, mivel az országban kiváló a napsütés, nagy mennyiségben érhetők el fejleszthető területek, a királyságnak mérnökei vannak, de ami a legfontosabb, „Szaúd-Arábiának van a legnagyszerűbb víziója".

Noha teljesen világos, hogy a SoftBank érdekelt a szaúdi energia-beruházásokban, azonban az elemzők hangsúlyozzák, gyakran előfordul, hogy

az ilyen memorandumok aláírását követően végül nem lesz valódi tevékenység.

Vagyis egyelőre még nem kell készpénznek venni a projekt megépülését.

A SoftBank szándékát viszont jelzi, hogy a cég közlése szerint nagyjából 25 milliárd dollárnyi tőkét kívánnak beruházni Szaúd-Arábiában csak a következő 3-4 évben.

Nagyratörő fejlesztések

Szaúd-Arábia egyébként erősen belehúzott, ahogy Mohammed herceg elkötelezett az ország gazdaságának diverzifikációja mellett. Ennek jegyében az ország szuverén vagyonalapja, amely több mint 224 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkezik, nagyjából 54 milliárd dollárnyi tőkét ruházott be a tavalyi évben. Szintén az olajfüggőségtől való elszakadást támogatná a Saudi Aramco olajóriás nagyjából 5 százalékának tőzsdére vitele is.

A királyság ezzel együtt azt tervezi, hogy

legalább 16 nukleáris reaktort épít a következő 25 évben, melyek összköltsége meghaladhatja a 80 milliárd dollárt.

A fejlesztéseket az is megköveteli, hogy Szaúd-Arábia áramszükséglete 2000 óta évente 9 százalékkal emelkedett.