Hullámvasútra ülhetnek a szupersztár cégek

Wall Street New York tőzsde részvény USA
(FILES) Street signs February 10, 2009 outside the New York Stock Exchange. US stocks ticked upward April 5, 2010 as traders returning from the long Easter weekend reacted to Friday's labor report showing the biggest job growth in three years in March amid recovery from recession. The Dow Jones Industrial Average rose 4.83 points (0.04 percent) to 10,931.90 in early trades, extending Thursday's solid gains. The tech-rich Nasdaq composite climbed 6.68 points (0.28 percent) to 2,409.26 and the broad-market Standard & Poor's 500 index gained 2.01 points (0.17 percent) at 1,180.11. AFP PHOTO/Stan Honda/ FILES (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A következő napokban az alapkezelők elkezdhetnek bevásárolni a sztárpapírokból, de hosszabb távon a technológiai óriások felülhetnek a hullámvasútra. A jelenlegi mozgások alapján tehát a gyors emelkedések után lejtmenetbe kapcsolhatnak a közismert részvények.
Vágólapra másolva!

Minden negyedév végén jellemző, hogy az alapkezelők némileg „kicsinosítják" az alapjaikat, hogy azok vonzóbbak legyenek a befektetők számára. Ez azt jelenti, hogy mielőtt nyilvánosságra kellene hozniuk a negyedéves jelentéseiket arról, hogy milyen eszközöket tartanak, igyekeznek bevásárolni olyan részvényekből, melyek valószínűleg boldoggá teszik a befektetőket – írja a MarketWatch elemzése.

Noha nem mindig élnek az alapkezelők ezzel a módszerrel, amikor igen, általában jól látható mintázatot követ a stratégia. A legnépszerűbb papírok mindig azok, amelyek a megelőző időszakban a legjobban teljesítettek, a leginkább pedig azokat igyekeznek kerülni a befektetési szakemberek, amelyek a negyedév utolsó szakaszában lemaradtak a sorban.

Ez önmagában még egyáltalán nem meglepő, azonban van egy csavar ebben a forgatókönyvben. Ugyanis nem pusztán a teljesítmény számít, hanem

kiemelt fontossággal bír az adott papír közismertsége is.

Ez jelenleg azért érdekes, mert az elmúlt néhány hónapban két részvénycsoport produkált erőteljes emelkedést, és ebből csak az egyik rendelkezik a kellő népszerűséggel.

Technológiai sztárok

A technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq 100 index

nagyjából 6,8 százalékot erősödött az idei második negyedévben,

míg a Russel 2000 mutató, amely alacsonyabb kapitalizációjú, kevésbé közismert részvényeket tartalmaz, 8,5 százalékot emelkedett.

Igen népszerűek a Nasdaq papírjai Forrás: Nasdaq.com

Világos tehát, hogy a Nasdaq vállalatai lennének a „csinosítás" elsődleges célpontjai. Az olyan sztárok, mint a Netflix, a Tesla, az Amazon vagy az Apple széles körben ismert és tartott részvények, rendszeresen szerepelnek a hírekben és komoly szerepet töltenek be a Nasdaqban. Vagyis ezeket a papírokból nagy eséllyel vásárolhatnának be az alapkezelők a negyedév végén.

Veszélyes hullámvasút

Ezen a ponton válik igazán érdekessé a dolog. Egyfelől ugyanis egy ilyen lépés rövidtávon szépen felnyomhatja a Nasdaq hozamait, azonban a szélesebb képet elnézve már nem ilyen kedvező a helyzet a befektetők számára. A piacok ugyanis már egy ideje tesztelik a hosszabb távú ellenállási szinteket, és

akár 10 százalékos, vagy akár azt is meghaladó, esések jöhetnek, ha ezeket a szinteket nem sikerül letörni.

Vagyis lehet, hogy egy ideig komoly vonzerőt lehet elérni a népszerű papírokkal, de reális esély van arra, hogy amint ez a „csinosítási" hullám kifut, a sztárrészvények gyengülni kezdenek.

Következésképpen az elemzés hangsúlyozza, a következő napokban újra megjelenhetnek a vásárlók a magas kapitalizációjú technológiai sztárok részvényei körül, azonban az idei nyár akár végül elég csúnyán is alakulhat.