Nem gyárt több számítógépet a Toshiba

tech, tények, érdekes,
A Toshiba a Tokyo Denki és a Shibaura Electric cégek egyesüléséből született meg. A vállalatok neveinek első részét összeragasztva született meg az új konszern.
Vágólapra másolva!
A japán Toshiba szerkezetátalakítási programja keretében felkínálta eladásra személyiszámítógép-gyártó üzletágát az ugyancsak japán Sharp elektronikai vállalatnak.
Vágólapra másolva!

A bennfentes forrásokra hivatkozó hírügynökségi jelentés szerint a Toshiba 5 milliárd jenért (39 millió euró) kínálta fel eladásra Toshiba Client Solutions részlegét. A felek az értesülések szerint hamarosan bejelentik az adásvételi szerződés megkötését.

Illusztráció Forrás: Origo

A Toshiba amerikai atomenergetikai érdekeltségének a csődje miatt kényszerült pénzügyi helyzetének javítása érdekében szerkezetátalakításra. Személyiszámítógép-gyártó üzletágára is már egy éve keres vevőt.

A Dynabook laptop család gyártásával foglalkozó Toshiba Client Solutions nehezen tudott nyereséges maradni a kínai és tajvani gyártók által támasztott konkurencia közepette az okostelefonok és táblagépek elterjedésével átalakult piacon.

A Toshiba átszervezési programja keretében pénteken véglegesítette memória áramkör üzletágának, a Toshiba Memory vállalatnak az eladását a Bain Capital befektetési alap által vezetett japán, amerikai és dél-koreai befektetőkből álló konzorciumnak. Háztartási berendezés gyártó üzletágát pedig 2016-ban adta el a Toshiba a kínai Midea Group Co. vállalatnak.

A Toshiba a továbbiakban az energiaiparra és a közüzemi infrastruktúrára összpontosítja tevékenységét.

A Sharp 2010-ben hagyott fel a személyi számítógépek gyártásával, de miután 2016-ban a tajvani Hon Hai Precision Industry (Foxconn) tulajdonába került, ismét puhatolózó lépéseket tett az IT üzletág felé. A Sharp a márciusban zárult 2017/18-as üzleti évében négy éve elsőször volt nettó nyereséges.