Szórakoztatóvárost álmodott a sivatagba Szaúd-Arábia

disneyland los angeles usa adventure amusement anaheim angeles beauty california castle children colorful destination disney enjoyment entertainment los mickey mouse park people roof sleeping strolling themed towers travel walt
36460704 - sleeping beauty castle at disneyland park.
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia, az OPEC vezető állama, a világ legnagyobb tőzsdei kibocsátására készülő konzervatív iszlám királyság, úgy tűnik, lépdel tovább a társadalmi megújulás, a gazdaság több lábra állítása, és a Nyugathoz való közeledés útján. Most épp egy saját, gigantikus szórakoztató negyed, vagy inkább kisváros megépítése a cél, amivel a Disneylandekkel is konkurálni kívánnak.
Vágólapra másolva!

Hírek szerint már a napokban zöld utat kaphat az uralkodótól Szaúd-Arábia saját szórakoztatóközpontjának megépítése – írja a CNBC. Mint annyi más, az elmúlt években bejelentett fejlesztés, ez a projekt is Mohammad bin Szalmán koronaherceg kezében van, aki egyelőre megállíthatatlannak tűnik a Vision 2030 névre keresztelt átfogó országreform-program megvalósításában.

Nem árt egy szórakoztató-rekreációs központ sem

Ahogy a közleményből kiderül, már tavaly áprilisban bejelentették, hogy Szaúd-Arábia saját, kulturális, sport és szórakoztatási célokat szolgáló, illetve ilyen funkciókat ellátó központot épít.

Mohammad bin Szalmán koronaherceg és Klaus Kleinfeld. a NEOM szuperváros projektjének irányítója Forrás: AFP/Ho/SPA

Sőt, valójában nem is központot.

A szaúdi vezetés következetesen városnak hívja a Rijádtól délnyugatra, egy 334 négyzetkilométeres területre megálmodott szabadidő- és élményparkot.

A jelek szerint ezen belül még egy szafari park és a motorsportokat kiszolgáló létesítmény is helyet kap majd.

Hyperloop, a turisztikai nyitás, a sivatagi szuperváros bejelentése, a nők volánhoz engedése, a mozik újranyitása, és most az új szórakoztató központ – az első kommentárok szerint Szaúd-Arábia mindent megtesz, hogy arculatát a világ azon pontjain is szalonképessé tegye, ahonnan eddig csak rosszalló pillantásokat kapott néhány konzervatív, a Nyugat részéről megkérdőjelezett társadalmi gyakorlata miatt.

Sőt, hamarosan a tétként valódi pénzzel játszott kártyajátékok - azaz szerencsejátékok - is legitimmé válhatnak az országban.

Walt Disney kihívója

A szaúdi illetékesek egyenesen a Disney-parkok kihívójának szánják a többféle témaparkkal, és ígéretük szerint, kiemelkedően magas színvonalon megépülő mesevárost.

A rijádi vezetésnek feltett szándéka, hogy gyökeresen megváltoztatja az ország társadalmi és gazdasági berendezkedését Forrás: AFP/Photononstop/Giuseppe Masci

Ami, ha megépül, komoly pénzt hozhat a szaúdi államnak, amely azon dolgozik, hogy gazdaságának szerkezetét átalakítsa, és egyre kevésbé függjön a kőolajtól.

Az is cél, hogy ezzel egyidejűleg, más szektorokban új munkahelyek jöjjenek létre.

Ha az élményközpont megépül, úgy a turisták értékes dollárjukkal járulhatnak hozzá ezeknek a céloknak a teljesítéséhez.

Sehol máshol nem szórakoztatják el így a dollárt, mint ebben az országban

A keményvaluta megszerzésének kétség kívül avatott szakértői ülnek Kim Dzsongun latorállamában, Észak-Koreában. Az Origo például itt írt arról, hogy a receptet ott is ismerik és alkalmazzák: a lóversenyeken a helyiek vagy esetleg a turisták által elköltött pénz, az államkasszát gyarapítja.

Milliárdok erre is

Az átfogó reform részeként, a szaúdi kormányzat azt szeretné elérni, hogy a háztartások kultúrára és szórakozásra elköltött kiadásai jelentősen emelkedjenek 2030-ig. Most a háztartások jövedelmeik alig 3 százalékát fordítják ilyen célokra, ennek mértékét a következő bő évtizedben megduplázná a rijádi vezetés.

A változtatásokat vezénylő bin Szalmán koronaherceg valamennyi megszólalása alkalmával hangsúlyozza,

az országreform nemcsak gazdaságról, hanem társadalmi és kulturális átalakulásról is szól.

Ennek része a csodaváros is, amely egyszerre tölt majd be kikapcsolódási és rekreációs funkciókat.

A hatalmas beruházás értéke egyelőre nem ismert, de minden bizonnyal több milliárd dollárt emészt majd fel annak megépítése. A szaúdiak nem restek segítséget kérni vezető amerikai vállalatoktól.

A Los Angeles-i Disneyland: Szaúd-Arábia ezekkel az élményparkokkal kíván konkurálni saját létesítménnyel Forrás: Origo

Többek között ez is volt a célja Mohammad bin Szalmán közelmúltbeli látogatásának az USA-ban, amikor végigturnézta a legfontosabb vállalati döntéshozókat országa érdekében.

Míg Jeff Bezos a csővasutat ígérte meg neki, addig a Facebook-vezér Zuckerberg és más szilícium-vögyi vállalatok irányítói, valamint maga a Disney főnöke, Bob Iger is támogatásáról biztosította a koronaherceget.

A hírek szerint a szórakoztatóvárosra még a héten megérkezhet a végső uralkodói rábólintás Rijádban. A tervek szerint a beruházást 2022-re meg is valósítják.