Vágólapra másolva!
A jelenlegi és a korábbi szlovák kormányok elhibázott gazdaságpolitikájával magyarázta a szlovák Bisnode a pozsonyi Új Szó cikkében Szlovákia romló megítélését a vállalkozók körében. A 2017-es évben több mint 2 ezer cég költözött el Szlovákiából, többségük Csehországba és hazánkba távozott.
Vágólapra másolva!

A vállalkozókkal szembe támasztott egyszerűbb feltételek, átláthatóbb jogszabályok, alacsonyabb adók, hatékonyabb bíróságok, kevesebb korrupció, alacsonyabb bérköltségek, nagyobb kereslet – a Bisnode tanácsadó társaság legfrissebb felmérése szerint a Szlovákiának hátat fordító cégvezetők ezzel indokolják, hogy társaságukat más országban jegyezték be - írja az Újszó.hu.

Tavaly 2389 cég távozott Szlovákiából másik országba.

Magyarország lett a legvonzóbb célpont, ide 622 szlovák cég kérte át a telephelyét.

Utánunk Csehország és Bulgária következnek, 514, illetve 129 céggel, de több cég távozott a szomszédos Lengyelországba és a távolabbi Romániába is.

Vonzó célpont lettünk a pozsonyi cégvezetők szemében Forrás: Origo

Magyarország legfőbb vonzereje - a közelség és a közös uniós szabályok mellett - az alacsony társasági adó, ami a szlovák adó bő 40 százaléka: 21 helyett csak 9 százalék.

Magyarország további vonzereje a közös nyelv, legalábbis a felvidéki térségekből érkező cégek számára. A Bisnode szerint Bulgária a magyarhoz hasonlóan alacsony társasági adókulccsal vonzó (10 százalék), Lengyelország és Románia viszont az olcsó munkabérek miatt.

Leginkább egyébként Pozsony megyéből távoznak a cégek, a sorban második Nyitra megye. Eperjes és Trencsén megye viszont sereghajtó, innen mindössze 100 körüli cég költözött el. Ágazati szempontból a kis- és nagykereskedelem vezet, több mint 500 céggel.

Az Új Szó cikke itt olvasható el.