Meglepő helyen ütöttek be az oroszok elleni szankciók

1000 frankos bankjegy, pénz,
A hand moves 100 Swiss francs notes with 1000 Swiss francs notes as background on October 27, 2008 in Lausanne. The Swiss franc was being traded at a historic high point of 1.43 franc against the euro on Monday as investors turned to the franc for protection and recession concerns weighed down on the eurozone. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Ahogy az orosz milliárdosok elkezdtek pánikba esni az ellenük belengetett amerikai szankcióktól, kissé meglepő módon a svájci frank is gyengülni kezdett. A hagyományos menedékeszköz viselkedésére azonban nem is olyan nehéz logikus magyarázatot találni.
Vágólapra másolva!

Elsőre talán nem igazán logikus svájci frank elmúlt napokban tapasztalt gyengülése, mivel hagyományosan menedékeszközről van szó, vagyis a frank elvileg éppen akkor kellene hogy erősödjön, amikor élénkülnek a piaci kockázatok. Most azonban nem ez történt, és

az alpesi deviza 2015 januárja óta nem látott mélypontja gyengült az euróval szemben ezen a héten.

Ez pedig nem választható el attól, hogy az amerikai kormány a múlt hét végén bejelentette, szankciókat léptet életbe az orosz oligarchák ellen – írja a Bloomberg.

Mindeközben egy másik, hagyományosan menedékeszközként számon tartott deviza, a japán jen, emelkedésnek indult az euró ellenében. Vagyis nem a menedékeszközökben általában, hanem a frankban kell keresni a megfejtést a furcsa jelenségre.

Orosz hatások

A svájci frank mozgását jelenleg nagyrészt a tőkeáramlások határozzák meg, és

a szankciók kellemetlenül érintik azokat a svájci vállalatokat is, melyekbe az orosz milliárdosok befektettek

– mondta Manuel Oliveri, a Credit Agricole devizastratégája. Az egyik lehetséges megfejtés tehát az, hogy miközben Svájcban fontos tényező az orosz tőke beáramlása, az orosz milliárdosok nem igazán szeretnék az alpesi országban hagyni a vagyonukat. Ez a kombináció pedig összefügghet a frank mozgásával is.

Az euró/frank árfolyam alakulása Forrás: investing.com

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a svájci frank esésével párhuzamosan más svájci piacok és éles mozgásokat produkáltak.

A feldolgozóiparban működő Sulzer részvényei például esést mutattak szerdán, mielőtt csütörtökön 21 éve nem látott ütemben erősödtek.

A furcsa mozgás vélhetően nem elválasztható attól, hogy a cég közben jelezte, immáron nem érintik őket az amerikai szankciók, ugyanis az egyik érintett orosz milliárdos, Viktor Vekszelberg visszavágta az érdekeltségét a társaságban.

A kötvénypiacon a 2 éves lejáratú svájci állampapír hozama egy hónapja nem látott szintre emelkedett csütörtökön, miközben az azonos lejáratú német papír hozama például csökkent.

Kockázatos menedék?

A szakértői vélemények alapján a frank mozgására az lehet a legjobb magyarázat, hogy

Svájc elég kicsi és nyitott gazdaság ahhoz, hogy bajba kerüljön, ha egyszer csak a nagy geopolitikai csatározások középpontjában találja magát

– most éppen az orosz oligarchák parkoltatott vagyonán keresztül.

A svájci piacokat is kellemetlenül érinthetik a szankciók Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ráadásul Svájc még mindig erősen épít arra, hogy az országban tárolt tőke biztonságban és viszonylagos titokban van. Ha pedig ez alapvetően kerül veszélybe, akkor logikus, hogy a befektetők idegesek lesznek.

Végül a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy

a svájci jegybank politikája már jó ideje megalapozza a frank gyengülését más menedékeszközök teljesítményéhez viszonyítva.

A központi bank ugyanis továbbra sem engedi el azt a kommunikációt, miszerint a svájci deviza „magasan értékelt". A jegybank szóvivője egyébként csütörtökön nem kommentálta a frank korábbi gyengülését.