Ezeket a papírokat zsákolják az alapkezelők

crossroad bizonytalanság irány döntés befektetés deviza piac
man looking at road signs on an open road
Vágólapra másolva!
Az Alibaba internetes óriáscég az első kínai vállalat, amelynek részvénye felkerült az alapkezelők vásárlási toplistájára. Ezzel együtt az intézményi befektetők leginkább az amerikai sztárokat részesítik előnyben.
Vágólapra másolva!

Történelmet írt az Alibaba, mivel az internetes cég az első olyan kínai vállalat, amely befutott az alapkezelők által leginkább kedvelt részvények nemzetközi listájára.

Az Alibaba egyébként a 20. helyezést érte el az eVestment által összeállított lista legfrissebb kiadásában

– írja a MarketWatch.
Ráadásul az Alibaba felemelkedése igencsak gyors volt. Ezt bizonyítja, hogy 2016 végén a cég még csak a 43. helyezést kapta meg.

Hasítanak a technológiai papírok

A vállalat népszerűsége azonban nem egyedi jelenség. Beleillik abba a trendbe, melynek során a feltörekvő piaci – különösen a kínai – technológiai részvények egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert. Az Alibaba szereplése azért sem meglepő, mert a cég részvénye az egyik legjobban teljesítő volt a szektorában.

Jack Ma, az Alibaba alapítója és vezére Forrás: Getty Images

Mindemellett az alapkezelők leginkább az amerikai technológiai sztárokra szavaznak.

A legnépszerűbb papír a Microsoft volt a befektetők körében a vizsgált időszakban.

A második helyre a Google mögött álló Alphabet futott be, míg a harmadik az Apple lett. A technológiai óriások közül a Facebook csak az ötödik, mert megelőzte egy pénzügyi cég, a JPMorgan.

Egy bank hanyatlása

Érdekesség azonban, hogy egy másik amerikai pénzügyi óriás, a Wells Fargo kiesett a top 20-ból a december 31-ig tartó időszakban. Ennek legvalószínűbb oka az volt, hogy a befektetők elveszítették a bizalmat a vállalatban, ahogy a társaság körüli botrányok megütötték a Wells Fargo amerikai kiskereskedelmi üzletágát.

Az eVestment közlése szerint

az intézményi befektetők nagyjából 21,8 millió Wells Fargo részvényt adtak el 2017-ben.

A kutatás egyébként összesen 37 ezer milliárd dollárnyi eszközt kezelő befektetési társaságokat vizsgált, melyek között voltak többek között nyugdíjalapok és szuverén vagyonalapok is.