Mesés hozamokat tartogathat az energiaszektor

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Egy oslói székhelyű hedge fund szerint az energiaszektor ma olyan kiváló lehetőséget kínál a befektetőknek, hogy a következő időszakban összehozhatnak akár 200 százalékos hozamot is.
Vágólapra másolva!

Noha a 200 százalék körüli hozam elsőre túl szépnek hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, az Oslo Asset Management vezérigazgatója szerint, a mesés jóslat annak köszönhető, hogy a piac nagyon furcsa és speciális helyzetben van – írja a Bloomberg.

Éppen ezért Harald James-Otterhaug és csapata long és short pozíciókat egyaránt nagy arányban vett fel az energiarészvények piacán az elmúlt időszakban. Ez elég furcsának tűnhet, mivel lényegében egy szektoron belül egyszerre fogadnak nagy arányban emelkedésekre és esésekre. A háttérben azonban az áll, hogy a hedge fund elemzőstábja szerint a területen rendkívül nagyok a félreárazások.

Példátlan lehetőség

Ez az egyik legnagyobb lehetőség, melyet valaha kínáltak a gazdag piacok – mondta James-Otterhaug. Ami különleges a mai helyzetben, hogy egyszerre vannak kiváló lehetőségek a long- és a shortpozíciók terén is. Ez pedig rendkívül különleges egy olyan ciklikus szektorban, mint az energiaipar.

Lenyűgöző hozamokat tervez az alapkezelő Forrás: dreamstime

Az energiacégek részvényei egyébként göröngyös utat tettek meg azt követően, hogy az olajár 2014-ben elkezdett összeomlani.

A papírok mára azonban talpra álltak, ahogy az olajárak is emelkedésnek indultak.

Ezzel párhuzamosan az MSCI World Energy Index több mint 40 százalékot izmosodott a 2016 januárjában elért mélypont óta.

Mindennek köszönhetően James-Otterhaug úgy látja, cégének AAM Absolute Return Fund nevű, 320 millió dolláros alapja 150 és 200 százalék közötti hozamot érhet el a következő időszakban.

A nyerő stratégia

A kérdéses alap a vállalati fundamentumokat elemzi, és a mögötte álló szakértők igyekeznek úgy összeállítani a csomagját, hogy elkerüljék a korrelációkat más eszközosztályokkal. Ez a stratégia a 2005-ös indulás óta évente nettó 12 százalékos hozamot generált.

Márciusig idén az alap 10 százalékos hozamot tudott produkálni. 2015-ben azonban ez volt a legjobban teljesítő hedge fund alap, akkor 59 százalékos hozammal.

James-Otterhaug és csapata február végére 24 long és 34 short pozíciót vett fel. Az alap shortolja például az amerikai energia-infrastruktúra területét. A long pozíciók olyan szektorokat érintenek, mint például az amerikai palaolaj ipar.

A csapat kiindulási pontja az, hogy ma rendkívül olcsón lehet a magasabb olajárra fogadni, miközben az olajcégek igencsak alulértékeltek. Mivel azonban úgy számolnak, hogy olajár a következő időszakban izmosodni fog, így elő fognak kerülni ezen társaságok valódi értékei, az árfolyamok emelkedésével pedig az ő alapjuk is szárnyalni kezdhet.