Példa nélküli nemzetközi együttműködés jöhet az olajpiacon

OPEC, olaj, kőolaj Horizontal The logo of the OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) is seen at the organization's headquarter on the eve of the 164th OPEC meeting in Vienna, Austria on December 3, 2013. Iran will "immediately" export mo
The logo of the OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) is seen at the organization's headquarter on the eve of the 164th OPEC meeting in Vienna, Austria on December 3, 2013. Iran will "immediately" export more crude oil once sanctions are lifted in the wake of the international deal to roll back its nuclear programme, the country's oil minister said. "Immediately we can" return to full export capacity of four million barrels per day, Iran Oil Minister Bijan Zanganeh told reporters ahead of OPEC's meeting on oil production in Vienna. AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN / AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN
Vágólapra másolva!
Hosszútávú olajpiaci együttműködésen dolgozik az OPEC és Oroszország annak érdekében, hogy visszanyerjék a kontrollt az olajkészletek alakulása fölött, és ezzel tartósan stabilizálják a nyersanyag árfolyamát. Mindeközben Szaúd-Arábiában a hazai tőzsde felkészül a történelem egyik legjobban várt részvénykibocsátására.
Vágólapra másolva!

Sokáig tartó, 10-20 éves megállapodást tervez az olajpiacon az OPEC és Oroszország – mondta a Reutersnek New Yorkban Mohammed bin Salman, szaúdi koronaherceg. A felek közti együttműködés még 2017 januárjában kezdődött, és a kibocsátás-csökkentésék révén azt célozza, hogy a nagy kitermelők stabilizálják a nyersanyag árfolyamát.

Példátlan együttműködés

Az OPEC és szövetségesei azonban igyekeznek a teljes képet nézni, és előre gondolkodni. Nem akarják ugyanis, hogy az együttműködés gyors lezárása újabb kellemetlenségeket hozzon magával a piacon. Az együttműködés azt követően született meg, hogy 2016-ra az olaj hordónkénti árfolyama 30 dollárra szakadt a 2014-ben mért több mint 100 dollárról.

Akár 10-20 évig is tarthat a nagy együttműködés Forrás: DreamsTime

A közös projekt ráadásul láthatóan sikeres, ha azt nézzük, hogy a fekete arany ára 70 dollárig emelkedett.

Az egyetlen igazi ellenszél az Egyesült Államokból érkezik, ahol a lendületes palaolaj-kitermelés határt szab az erősödésnek.

Oroszország egyébként soha nem volt az OPEC tagja, de már korábban is előfordult, hogy az 1990-es években együttműködött a szervezettel. Évtizedes távlatú megállapodásra azonban még soha nem volt példa.

A gigaüzlet jövője

Ezzel párhuzamosan Mohammed herceg jelezte, az állami kézben lévő Saudi Aramco olajóriás tőzsdére vitele (a vállalat 5 százalékát dobnák piacra a tervek szerint)

2018 vége és 2019 eleje között lehet aktuális, de ezt elsősorban a piaci helyzettől teszik függővé.

Ez a kommunikáció összecseng a korábbiakkal, mivel a szaúdi vezetés nemrég hangsúlyozta, nem rohannak sehova, és alapvetően a piaci feltételeken múlik, hogy mikor ütik nyélbe az üzletet.

Jelenleg az a terv, hogy első körben a hazai tőzsdén (Tadawul) indulhat be a kereskedés a világ legértékesebb olajcégének tartott Aramco papírjaival. Nem véletlen tehát, hogy a szaúdi börze lendületesen készül az üzletre. „Mindent megteszünk, hogy felkészüljünk az Aramco piacra lépésére" – mondta a CNBC-nek Sarah Al-Suhaimi, a Szaúdi Értékpapírtőzsde elnöke.

Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban Forrás: UIG via Getty Images/Myloupe

A Tadawaul egyébként számos változtatást eszközölt az elmúlt két év során, melyek elsősorban azt célozták, hogy könnyebben elérhetővé tegyék a börzét a külföldi befektetők számára. A szaúdi tőzsde számára hatalmas lépés lenne az Aramco, mivel ez lehetne a világ eddigi legnagyobb elsődleges nyilvános részvénykibocsátása (IPO), amivel

a társaság 1 és 2 ezer milliárd dollár közötti piaci értékeltségeket szerezhet.

A hazai IPO után a tervek szerint az Aramco a nemzetközi porondra is kiléphetne a részvényével, várhatóan New Yorkban vagy Londonban.