Így uralja a YouTube az online videós teret

Youtube
TO GO WITH AFP STORY BY NATHALIE ALONSO A webcam is positioned in front of YouTube's logo on June 28, 2013 in Paris. A new type of crook hunts its victims on the web, pushing them to erotic games in front of their webcam before blackmailing them with the videos. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE / AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
Vágólapra másolva!
Mióta létezik a mozgókép, az emberiség videófogyasztása rohamosan növekszik. Jelenleg ennek internetes éllovasa a YouTube, amely több mint 1 milliárd felhasználót tudhat maga mögött. Ráadásul egyelőre úgy tűnik, a videómegosztó oldal sikere továbbra is töretlen.
Vágólapra másolva!

Napjainkban sokan néznek különböző videókat mindenféle mobileszközökről, számítógépről, valamint okos televíziókon keresztül. Az olyan videómegosztó oldalak, mint a Vimeo vagy a Dailymotion, mellett a YouTube azonban még mindig központi szerepet játszik a saját területén – írja a CNBC. Mindezt pedig úgy is tartani tudja a vállalat, hogy az internetes videófogyasztás egyre csak növekszik.

Nagyot változott a világ, mióta 2005-ben megjelent az első videó a YouTube-on. Mindössze egy év telt el a „Me at the zoo" című videó 2005 áprilisi feltöltése óta,

és 2006-ban már meg is vette a Google a céget 1,65 milliárd dollárért.

Jelenleg a videómegosztó portálnak több mint 1 milliárd felhasználója van, akik elképesztő mennyiségű, nagyjából 1 milliárd órányi videót néznek meg minden egyes nap.

Lenyűgöző méretek

Szinte elképzelhetetlen méretekről van szó, és ezt támasztják alá Ben McOwen Wilson, a YouTube Európáért, Közel-Keletért és Afrikáért (EMEA) felelős régiós igazgató szavai is.

Manapság ugyanis több mint 500 órányi friss videó kerül föl a YouTube-ra minden egyes percben

– mondta a szakember egy interjúban.

Sokat fejlődőtt a YouTube az eredeti koncepcióhoz képest Forrás: AFP/Samantha Sin

Ráadásul a YouTube egyik nagy vonzereje az igencsak különböző tartalmak egyvelege. A vicces macskás videóktól, a politikai tüntetéseken át a főzőtippekig szinte minden fellelhető az oldalon. Külön érdekesség, hogy vannak, az eredeti elképzelésekhez képest sokkal hosszabb, 40, 60 vagy 90 perces videók is – hangsúlyozta McOwen Wilson.

Változó igények

Ez azért fontos, mert a YouTube kezdetben a rövid és nagyon gyorsan terjedő videók platformja volt, manapság azonban ennél sokkal diverzifikáltabb az oldal kínálata. És éppen ezért tud a YouTube megújulni, mivel a koncepciója és a népszerűsége lehetővé teszi, hogy a felhasználók maguk alakítsák a tartalmat az egyre frissülő igényekhez

Mivel egyre többen néznek videókat valamilyen mobileszközről, elég meglepő lehet, hogy a YouTube-nak éppen az a platformja volt képes 100 százalék fölötti éves alapú növekedéseket produkálni az elmúlt időszakban, amely a nappaliban, TV képernyőkre kivetített videózást támogatja – emelte ki McOwen Wilson.

Nem a puszta kattintást, hanem az igazán érdekes tartalmat támogatja a YouTube algoritmusa Forrás: AFP/Robyn Beck

A változásokhoz pedig a YouTube algoritmusa is alkalmazkodik. A cég fejlesztői négy évvel ezelőtt álltak át egy új rendszerre,

amely nem a puszta kattintást, hanem a videónézéssel eltöltött időt preferálja és jutalmazza.

Vagyis ha valaki elkezd nézni egy videót, és azt a teljes időtartamában végig is nézi, akkor a videó automatikusan megugrik az algoritmus rangsorában. Ha azonban valaki rákattint egy videóra, de gyorsan be is zárja az, akkor az a videó az algoritmus aljára esik vissza – magyarázta a szakember.

Mindez alapján elmondható, hogy a Google elég jól járt a YouTube megvásárlásával, és nem véletlen, hogy az anyacég (most már Alphabet) papírja a legnépszerűbbek között van a technológiai vállalatok körében.