A szójabab lehet a kereskedelmi háború egyik fő fegyvere

szója szójabab
Keleten népszerű
Vágólapra másolva!
A Donald Trump által bejelentett importvámok kereskedelmi háborúval fenyegetnek, de ha valóban beüt egy összecsapás az USA és Kína között, annak az amerikai mezőgazdaság lehet az egyik legnagyobb kárvallottja. Kína ugyanis kihasználhatja az Egyesült Államok egyik sérülékenységét, a szójababpiacot.
Vágólapra másolva!

Komoly fenyegetésnek lettek kitéve az Egyesült Államok globális kereskedelmi partnerei, miután Donald Trump amerikai elnök belengette, hogy súlyos vámokat vetne ki az acél- és alumíniumimportra. A másik oldalról egyes felek erre úgy válaszoltak, hogy akár vissza is üthetnek, ha szintén vámokkal sújtanának olyan termékeket, mint a mosógép vagy a napelem cella – írja a MarketWatch.

A legsúlyosabb csapás azonban az amerikai mezőgazdaságot érintheti.

Kanada és Mexikó például széles körben mehetnek neki vámokkal az USA-ból érkező importnak.

Külön érdekesség, hogy ez a két ország egyébként mentesülne az acél- és alumíniumimportra kivetett amerikai vámok alól, de ezzel együtt igen kellemetlen helyzetbe kerülne, ha az Egyesült Államok kilépne az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményből (NAFTA), amivel a Trump adminisztráció már egy ideje szintén fenyegeti a feleket.

Mezőgazdasági háború

Ha tehát Kanada és Mexikó, mint az USA két legfontosabb mezőgazdasági partnere, bekeményít, azzal rendesen megüthetnek olyan termékeket, mint a kukorica vagy a sertéshús.

Csak 2016-ban az USA 23 milliárd dollár értékben exportált mezőgazdasági termékeket Kanadába, és 18 milliárd dollár értékben Mexikóba.

Utóbbi ország egyébként az amerikai szójabab második legnagyobb piaca. A NAFTA-ból való amerikai kilépés egyébként valószínűleg gyengítené a mexikói pesót és a kanadai dollárt is az amerikai dollárral szemben.

Donald Trump intézkedései sokaknak fájhatnak Forrás: 2018 Getty Images/Mike Lawrie

A szójababbal pedig el is jutunk az egyik olyan mezőgazdasági fegyverhez, amely súlyos sebeket üthetne az amerikai gazdaságon. Kína ugyanis könnyedén mondhatja azt, hogy vámokkal sújtja az USA-ból érkező szójababimportot, és ez, tekintve a kínai kereslet nagyságát, igen erősen megcsaphatja az amerikai mezőgazdaságot.

Összevetésképpen,

a globális szójababimport ebben az évben elérheti a 151 millió tonnát, amelyből Kína 97 millióért felelne, vagyis a teljes mennyiség 64 százalékáért

– mondja Peter Meyer, az S&P Global Platts mezőgazdasági igazgatója. A két legnagyobb szójababexportőr Brazília és az Egyesült Államok, és ez a két ország elégíti ki a világ teljes importkeresletének majdnem 85 százalékát.

Viharos szójababfront

Mivel ma a világban Kína a legnagyobb egyedi szereplő a szójababkereslet terén, az amerikai termelők igen közelről figyelik a világ második legnagyobb gazdaságát.

Az eddigi trend – csütörtökig – az volt idén, hogy a szójabab, a kukorica, valamint a búza ára egyaránt emelkedett, durván 8 százalékot.

A szójababban utazó tőzsdén kereskedett alapok közül a Teucrium Soybean nevű alap pedig több mint 5 százalékot izmosodott eddig 2018-ban.

A szójabab határidős árfolyamának alakulása az amerikai tőzsdén Forrás: investing.com

Ha azonban Kína bekeményít, és odacsap a mezőgazdasági termékek területén, akkor az elemzők szerint árcsökkenések üthetnek be az amerikai piacon. Egyszerűen azért, mert ezzel csökkenne az USA termékei iránti kereslet, vagyis megemelkednének a hazai készletek, és az év végére a túlkínálat lenyomná az amerikai árakat.

Ráadásul egyes elemzők szerint

a szójabab fundamentumai szintén negatív hatást gyakorolhatnak az árfolyamra.

William Martin, a Bondurant Futures elemzője hangsúlyozta, a globális piac egyébként is izmosodó készletekkel néz szembe ebben az évben, vagyis alapesetben is arra lehet számítani, hogy „néhány dollárral" csökkennek majd az árfolyamok.

Piaci korrekciók

Mindazonáltal vannak olyanok is, akik szerint a szójabab, a búza és a kukorica árfolyamai hosszú távon növekedésre lehetnek ítélve. Ha ugyanis Kína és Mexikó elkezdené máshonnan kielégíteni a szükségleteit, az valóban időszakos gyengülést jelenthet az amerikai nyersanyagárakban,

azonban a piac igen gyorsan alkalmazkodna az új helyzethez, és elkezdhetné normalizálni az árfolyamokat.

A várakozások szerint ugyanis a készletek csupán nagyon gyenge túlkínálatot fognak mutatni a következő időszakban, és a kitartóan erős, sőt növekvő, kereslet mellett az árak idővel újra emelkedésnek indulhatnak. Főleg akkor, ha egyes befektetők inkább vételi lehetőségként tekintenek a gyengülésekre – magyarázta Sal Gilbertie, a Teucrium Trading vezető befektetési stratégája.