Így lehet pénzt keresni, ha kitör a globális kereskedelmi háború

GettyImageRank2 ATLANTA, GA - JANUARY 08: U.S. President Donald Trump in the tunnel before going on field prior to the CFP National Championship presented by AT&T between the Georgia Bulldogs and the Alabama Crimson Tide at Mercedes-Benz Stadium on Januar
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Bár sokan inkább a Donald Trump által bejelentett vámok negatív hatásaira helyezik a hangsúlyt, a Goldman Sachs azonban már korábban megnézte, mely vállalatokon kereshetnek a befektetők, ha kitörne egy globális kereskedelmi háború.
Vágólapra másolva!

Eladási hullámot indított el a részvénypiacon Donald Trump amerikai elnök, miután csütörtökön bejelentette, vámot vethet ki a külföldi acélra és alumíniumra. Ráadásul a befektetők bepánikoltak attól is, hogy Trump esetleg globális kereskedelmi háborút robbanthat ki – írja a CNBC.

A Dow Jones index 420 pontot (1,68 százalékot) szakadt csütörtökön Trump szavaira, de pénteken az ázsiai tőzsdék is mínuszokat produkáltak, amit folytattak délelőtt az európai börzék is. Az elnök egyébként azt mondta, akár már a jövő héten bevezethetik a vámokat – 25 százalékosat az acélra és 10 százalékosan az alumíniumra.

Nyereség a mélyben

A Goldman Sachs azonban már előre gondolkodott, és még tavaly közzétett egy olyan stratégiát, amely kifejezetten arra vonatkozik, milyen befektetések ajánlatosak egy nagyobb kereskedelmi háború esetén.

A bank ugyanis abból indult ki, hogy ha Donald Trump valóban erősen protekcionista kereskedelmi politikát kezd folytatni, az kereskedelmi háborúhoz, és végső soron piaci esésekhez vezet.

Úgy tűnik, most érdemes elővenni ezt a stratégiát.

Amennyiben az Egyesült Államok vámokkal kezdi sújtani a kereskedelmet, az visszafoghatja a globális gazdasági növekedést, de a vállalati profitokat is keményen megütheti – mondta korábban Peter Oppenheimer, a Goldman Sachs vezető globális részvénypiaci stratégája.

Súlyos vámok okozhatnak fejtörést a befektetőknek Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Egy komolyabb konfliktus esetén a befektetőknek érdemes olyan vállalatok papírjait venniük, melyek bevételeik jelentős részét az Egyesült Államokból szerzik.

A felszíni problémák alatt ugyanis egy kereskedelmi háború erősödést jelenthet a leginkább az USA-ra fókuszáló vállalatok részvényeinek,

szemben azokkal a társaságokkal, melyek nagyobb külföldi kitettségekkel rendelkeznek.

Óriások is nyerhetnek a konfliktuson

Ezzel együtt a Goldman tavaly egy hét vállalatból álló kosarat is összeállított, melynek tagjait a bank stratégái vásárlásra ajánlják kereskedelmi háború idején.

Ilyen az ipari szektorban utazó CSX, a fogyasztói szektorban működő CVS Health és a Dollar General, az ingatlanpiacban érdekelt Public Storage, valamint az Intuit technológiai cég. Emellett

szerepel a listán két jól ismert óriás is, a Verzizon telekommunikációs vállalat, illetve a Wells Fargo bank.

Csütörtökön a lista hét szereplőjéből négy erősödést mutatott. A legnagyobb emelkedést a CSX hozta össze 1,5 százalékos izmosodással.