Ömlenek a turisták Portugáliába, a szállodák mégis félnek

porto portugália
Porto építészeti szempontból sem utolsó
Vágólapra másolva!
Elkezdtek aggódni a portugál szállodák, ahogy közeledik a nyári turistaszezon. A nyaralók beáramlása ugyanis kellemetlen helyzetet okozhat a munkaerőválság miatt. Az alacsony bérek következtében a hotelek alig találnak embert a legalapvetőbb álláshelyekre.
Vágólapra másolva!

A tavalyi számok után idén akár újabb rekord is beüthet Portugáliában, és soha nem látott mértékben érkezhetnek turisták az országba. A tavalyi szezonban ugyanis a szállodák rekord számú, 20,6 millió vendéget fogadtak, ami döbbenetes, ha azt nézzük, hogy ez majdnem kétszerese az ország összlakosságának.

A portugál gazdaság persze alapvetően örül a fejleményeknek, mivel

a turizmus erősen hozzájárult ahhoz, hogy a GDP 2,7 százalékkal bővüljön, ami a leggyorsabb ütem volt 2000 óta.

Mindeközben a munkanélküliségi ráta is 8,1 százakra süllyedt tavaly a negyedik negyedévben, míg 2013-ban még 17,5 százalékos volt – írja a Bloomberg.

Noha a munkaerő-piaci helyzet javulása jó hír a portugál dolgozóknak, a szállodatulajdonosoknak egyre komolyabb fejfájást okoznak a változások, ahogy nem találnak elég munkavállalót. A helyzet már odáig fokozódott, hogy a bedőlés kockázata fenyeget egyes társaságokat, mégpedig egy olyan iparágban, amely majdnem 17 százalékát adja az ország bruttó hazai termékének, és ötből egy munkahelyet ez a szektor biztosít.

Az alacsony bérek átka

Szállodaigazgatókat könnyű találni, de a legalapvetőbb munkák ellátására már sokkal nehezebb embert fogni – mondta Raul Martins, a Portugál Szállodaszövetség elnöke. A szervezet mintegy 600 hotelt tömörít. Martins, aki egyben az Altis szállodalánc elnöke is, úgy számol, hogy nagyjából 40 ezer fős munkaerőhiány van jelenleg a portugál szállodai szektorban.

Az egyik legnagyobb problémát azonban az alacsony bérek jelentik.

Portugália ugyanis Málta után Nyugat-Európa második legolcsóbb országa az órabérek tekintetében – derül ki az Eurostat adataiból.

Munkaerőhiánytól szenved a portugál szállodaipar Forrás: AFP/hemis.fr/BLANCHOT Philippe / hemis.fr/Blanchot Philippe

Miközben tehát a szállodák bevételei és a látogatószámok rekordokat döntögetnek, a szállodai, éttermi és más hasonló szolgáltatói területen dolgozók átlagolt nettó keresetei csupán 7,7 százalékkal erősödtek 2011 és 2017 között. A hivatalos statisztikák szerint jelenleg

a nettó átlagkereset ezeken a területeken havi 632 euró (nagyjából 200 ezer forint).

Portugáliában a havi minimálbér 580 euró. A szállodai dolgozók egyébként valamivel jobban járnak, a Szállodaszövetség adatai szerint ők átlagosan havi 1035 eurót vihetnek haza.

Bajok és megoldások

A munkaerő-piaci helyzet azonban még tovább nehezedhet az iparágban, ahogy a következő években tovább bővülhet a szálláshelyek száma. Portugália legnagyobb szállodaüzemeltetője, a Pestana Hotel Group még januárban közölte, 200 millió eurós beruházást terveznek, amelyet 20 új hotelre fordítanának 2020-ig – az összeg fele realizálódna a hazai piacon.

Az új szállodák száma egyébként 2011 és 2017 között 37 százalékkal 1945 egységre bővült Portugáliában.

A szakma és a portugál állam jelenleg három módszer segítségével próbálja orvosolni a problémát. Egyrészt folynak átképzések annak érdekében, hogy a jelenleg munkanélküliek egy részét átcsatornázhassanak a szállodai szektorba. A másik projekt az, hogy a kormány igyekszik az év egészére szétteríteni a turizmust, vagyis megpróbálja elérni, hogy ne csak a főszezonban, hanem hagyományosan kevésbé forgalmas időszakokban is utazzanak a vendégek.

Végül pedig a vezetés azt is elismerte, hogy mivel Portugáliában jelenleg lényegében nem nő a népesség, elég nehéz elképzelni a tartós megoldást külföldi munkavállalók nélkül. Nem véletlen tehát, hogy vannak például olyan szállodák, melyek lendületesen reklámozzák magukat kapcsolódó szakokon tanuló amerikai egyetemisták köreiben is.