London maga mögött hagyta az ingatlanár-robbanást

London
People visit Garden Barge Square at Downings Road Moorings, near Tower Bridge, which are open to the public as part of the Open Garden Squares Weekend in London on June 14, 2015. The Open Garden Squares Weekend allows members of the public access to 223 gardens, many of which are private for the remainder of the year, in 27 boroughs across London. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
Véget ért a londoni ingatlanpiac felfutása a Rightmove szerint, ami azt jelenti, hogy az eladóknak át kell gondolniuk, reális összegeket kérnek-e a kínált ingatlanokért. Bár a nagy felfutás vége egyre jobban érezhető, London még mindig rendkívül drága piacnak számít.
Vágólapra másolva!

Éves alapon 1 százalékkal csökkentek a londoni ingatlanok meghirdetett árai, ami már a hatodik egymást követő zsugorodási időszakot jelenti – idézi a Bloomberg a Rightmove ingatlanpiac weboldal februári adatait. Havi bázison azonban 4,4 százalékos az emelkedés, de ez csak a tavaszi szezon kezdetén szokásos erősödést tükrözi.

A brit főváros ingatlanpiaca 2017 jelentős részében is gyengélkedést mutatott, ráadásul a jelek szerint nem is várható felfutás a következő időszakban. Mindazonáltal a bölcsebb eladókat nem érinti túlságosan kellemetlenül a gyengülő periódus, mivel a legtöbben nem dobták gyorsan és pánikszerűen piacra az ingatlanjaikat. Ezzel tehát nem növelték meg hirtelen a kínálatot, tovább nyomva lefelé az árakat.

Ebből pedig az következik, hogy a kereslet és a kínálat hosszú távú alakulása egyelőre még ad némi támaszt az áraknak. Feltehetően éppen ennek köszönhető, hogy

fokozatos és viszonylag lassú lehűlés jellemzi a piacot, mivel a túlzott kínálat értelemszerűen felgyorsítaná a korrekciót

– hangsúlyozta Miles Shipdale, a Rightmove igazgatója a jelentésben. Mindazonáltal vevői oldalról ez kellemetlenebb lehet, tekintve hogy sok eladó inkább visszatartja az ingatlant a piactól, ami pedig korlátozza az árcsökkenéseket az egyébként még mindig igen drága piacon.

A többség számára a londoni ingatlanok még mindig rendkívül drágák Forrás: AFP/Justin Tallis

A londoni ingatlanpiac helyzete éppen ezért eléggé sajátos, mivel bár érezhető az árak zsugorodása, továbbra is rendkívül drága területről van szó. A brexittel kapcsolatos bizonytalanságok egyébként is visszafogták némileg a keresletet, miközben korábban a magas infláció lehetetlenítette el sokak számára az ingatlanvásárlást. Mindebből az következik, hogy a múlt hónapban

a meghirdetett árak átlaga majdnem 630 ezer font volt, ami több mint húszszorosa a brit átlagkeresetnek.

Jelenleg egyébként Londonban átlagosan 83 nap alatt tudnak eladni egy ingatlant, míg egy évvel korábban az átlag 73 nap volt.

Országos viszonylatban az árak 0,8 százalékkal emelkedtek februárban az egy hónappal korábbi szinthez képest, azonban az enyhülés itt is érezhető, mivel az erősödés elmaradt a 10 éves átlagtól az év ezen időszakát tekintve. Az átlagár 300 ezer font volt, ami éves összevetésben 1,5 százalékos emelkedésnek számít. Mindössze két évvel ezelőtt azonban az izmosodás még majdnem 6 százalékos volt.