Fél évszázados rekordot döntött meg az amerikai tőzsde

tőzsde árfolyam összeomlás befektetés részvény hangulat
NEW YORK - OCTOBER 13: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange moments after the opening bell October 13, 2008 in New York City. Following a rise in global markets, the Dow was up over 400 points in morning trading. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ahogy telnek a napok, egyre több rekordot dönt meg az amerikai részvénypiac. Kedden az S&P 500 index új csúcsra ért, és ezzel olyan szériát produkált, amelyre több mint fél évszázada, pontosabban 54 éve nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Ahogy a keddi kereskedési napon az amerikai S&P 500 részvényindex újabb csúcsra ért, 2018-ban immáron 12. alkalommal húzott be új rekordot a mutató. Ilyen sok januári rekordra pedig még soha nem volt példa az index történetében, vagyis megdőlt az 1964-ben felállított csúcs – akkor a részvényindex 11-szer emelkedett új magasságba – írja a MarketWatch.

A jelenlegi lenyűgöző teljesítmény azt jelenti, hogy az idei 15 kereskedési nap jelentős része új mindenkori csúcsot hozott a mutatónak. Ez pedig arra utal, hogy a bikapiac egyelőre ellenáll mindenfajta ellenszélnek.

Ráadásul az S&P 500 soha nem látott hosszú ideje menetel úgy, hogy legalább 3 százalékos csökkenést produkált volna

– amely egyébként történetileg teljesen átlagos csökkenésnek számítana. Ezzel párhuzamosan lényegében eltűnt a volatilitás az indexből, mivel a napi kilengések szintén rekord alacsony szinten vannak.

Kirobbanó hangulat

A részvények emelkedése nem is indokolatlan, ugyanis számos támogató tényező érezhető. Ezek közül kiemelkedik az Egyesült Államokban és nemzetközileg is igen erős gazdasági növekedés, a nemrég elfogadott, igencsak üzletbarát amerikai adóreform, valamint az vállalati gyorsjelentési szezon, melynek során a cégek eddig a várakozások fölött teljesítettek. Mindezek együtt pedig lenyomják a túlértékeltséggel kapcsolatos aggodalmakat, és kitartóan élénk keresletet generálnak.

Az S&P 500 index teljesítménye Forrás: investing.com

Noha a történelmi adatokat nem szabad készpénznek venni a jövőre nézve,

az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy amikor ilyen sok új csúcs állt be januárban, akkor az év további része is kiemelkedően szépen alakult.

A már csak második helyezettnek számító 1964-ben például az év egészében 62 új rekord jött össze, míg a harmadiknak számító 1987-ben 47-szer ért el új csúcsot az S&P 500 index.

Rekordok és mutatók

Az amerikai mutató tavaly egyébként 62-szer emelkedett új csúcsra, amivel azonban csak a második legjobb év lett az index történetében, mivel 1995-ben 77 rekord zárás jött össze.

A technológiai papírokat tömörítő Nasdaq Composite index szintén új csúcsra erősödött kedden, ami a 12. ilyen alkalom volt idén januárban.

Ezzel az idei a legjobb januári hónapnak számít 1980 óta, amikor összesen 13 rekord állt be az év első hónapjában

– akkor az egész évre 62 új csúcs jutott.

A Dow Jones Industrial Average a másik két mutatóval ellentétben nem tudott új csúcsot behúzni kedden, de még így is 8 alkalommal produkált rekordot, amivel a legjobb januárt tudhatja magáénak 1997 óta.